Officier in de Orde van Oranje Nassau

Koninklijke onderscheiding voor prof. Jan Verhaar

Afdelingshoofd Orthopedie prof. dr. Jan Verhaar ontving op zijn afscheidsreceptie op 26 maart tot zijn grote verrassing een Koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van zijn woonplaats Barendrecht, Jan van Belzen.

Deel
3 likes
Leestijd 3 min
Professor Verhaar krijgt zijn lintje opgespeld door echtgenote Joke

 Prof. Verhaar was sinds 1995 hoofd van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde van het Erasmus MC. Hij ontving de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten.

Burgemeester van Belzen somde een lange lijst van Verhaars diensten op, die hij van zowel lokaal, nationaal, als internationaal belang noemde. ‘U bent van grote invloed geweest op een hele generatie orthopedisch chirurgen. U heeft de kwaliteit van de orthopedische zorg naar een hoger plan getild, en daarmee heeft u ook de maatschappij een grote dienst bewezen.’ 

Van Belzen noemde Verhaar een strateeg, een Pietje Precies, maar ook een familieman, én iemand ‘die altijd de beste wilde zijn.’ De burgemeester kreeg de volgende anekdote aangereikt. ‘Een poos geleden werd in een overdrachtsruimte een klein basketbalrekje opgehangen. Na meerdere pogingen lukte het een van uw collega’s, iemand met een verleden als verdienstelijk basketballer bovendien, de bal in het netje te krijgen. En toen kwam u binnen. U pakte die bal, u keek, u mikte, u gooide en hup, in één keer raak.’ 

 Jan Verhaar, volledig overvallen door de komst van de burgemeester en de onderscheiding, kreeg vanwege de coronamaatregelen de versierselen opgespeld door zijn echtgenote Joke. De onderscheiding voelt voor hem ‘als een erkenning van de samenleving’, sprak hij in zijn dankwoord.

‘Ik heb hier prachtige woorden gehoord. En ze zijn allemaal waar’, grapte hij. Dan, zonder gekheid: ‘Ik maak natuurlijk wel deel uit van een ecosysteem, van deze afdeling, van jullie allemaal. Het Erasmus MC is een geweldig instituut, waar grote kansen liggen als je er wat energie in steekt, en met een Raad van Bestuur die er fuel aan geeft.’ 

Onderzoek 

Verhaar werd verder in verschillende toespraken, waaronder van RvB-voorzitter Ernst Kuipers, geroemd om het onderzoek en de vernieuwing van kennis en behandelmogelijkheden in de orthopedie. Samen met prof.dr. Gerjo van Osch, bioloog, en prof.dr. Harrie Weinans, ingenieur, heeft hij het orthopedisch research lab opgericht. Hij verbond basaal onderzoek met klinisch onderzoek. 

Onderwijs

Ook in het onderwijs was en is Verhaar zeer actief. Als hoofdredacteur van het Leerboek Orthopedie, dat landelijk wordt gebruikt, levert hij ook een belangrijke bijdrage aan het onderwijs van alle medisch studenten en fysiotherapeuten in Nederland. Verhaar heeft door zijn aanpak, zijn bestuurlijke inzet en zijn voorbeeldfunctie in klinisch redeneren en werken een grote invloed gehad op de ontwikkeling van een hele generatie orthopedisch chirurgen, ook als lid van het opleidingsorgaan van de Nederlandse Orthopedische Vereniging.  

Bestuurlijk talent 

Jan Verhaar heeft zich uitvoerig ingezet voor het vakgebied door actief bij te dragen aan lokale, nationale en internationale organisaties. Hij was voorzitter van het stafconvent van Erasmus MC, voorzitter van het thema Dijkzigt, van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging en de Europese federatie van orthopedische verenigingen. Tevens was Verhaar de drijvende kracht achter het stopzetten van het gebruik van metaal-op-metaal heupprotheses, dat wereldwijd werd gevolgd.  

 Verhaar zelf, tot besluit: ‘Van mij hoef ik nog niet met pensioen, al ontstaan er nu wel kansen voor anderen, en ook wel voor mezelf. Dit is een prachtige punt.’ 

Lees ook