Fernando Rivadeneira

ERC Advanced Grant voor osteoporose-onderzoek

Prof.dr. Fernando Rivadeneira heeft een ERC Advanced grant, een Europese onderzoekssubsidie van 2,5 miljoen euro, ontvangen voor zijn onderzoek naar oorzaken van osteoporose.

Deel
2 likes
Leestijd 2 min

Rivadeneira legt uit waarom het onderzoek nodig is: ‘Osteoporose is een stille ziekte die het hele skelet aantast en leidt tot broze botten, die makkelijk kunnen breken. Over de oorzaken is ondanks onderzoek op klinisch, epidemiologisch en erfelijkheidsonderzoek nog weinig bekend. Met ons onderzoek, LEGENDARE, willen we die onderzoeken combineren en verfijnen. Het doel is het ontrafelen van mechanismen die leiden tot osteoporose op basis van de combinatie van genetica, beeldvorming en botkwaliteitmetingen met gebruik van kunstmatige intelligentie technieken. Dit onderzoek zal ik in het kader van bevolking studies (ERGO) maar ook met osteoporose patiënten in de kliniek uitvoeren.’

Het onderzoek naar beeldvorming wordt aangepakt met gebruik van een driedimensionale röntgenscan van het gehele skelet. ‘We zullen voor de eerste keer het gehele skelet als een eenheid bestuderen in duizenden deelnemers van de Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) Study’, aldus Rivadeneira. Botkwaliteit wordt daarnaast onderzocht door middel van het prikken van het bot.

Het onderzoek naar osteoporose wordt naar een hoger plan getild door gebruikmaking van nieuwe manieren van scannen en de combinatie met big data. Rivadeneira: ‘Eigenlijk gaan we het skelet op een nieuwe manier ‘bekijken’ en ‘voelen’ om daarna meer kennis van de biologie te krijgen met integratie van genetische data en gebruik van kunstmatige intelligentie.’

“LEGENDARE” staat voor: LEveraging GENomic Discoveries and skeletal phenotyping to improve osteoporosis patient cARE.

Meer informatie over de toegekende ERC grants is te vinden op de website van de European Research Council. De ERC (European Research Council) ondersteunt veelbelovende onderzoeken op de domeinen natuurwetenschappen, sociale wetenschappen en gezondheidswetenschappen.

 

Lees ook