Orthopedie

Anna Prijs voor onderzoek knieletsel jonge sporters

Orthopedisch chirurg dr. Duncan Meuffels van het Erasmus MC heeft op 8 oktober de Anna Prijs ontvangen. Het Anna Fonds|NOREF, een fonds dat onderzoek in het orthopedisch vakgebied stimuleert, reikt de Anna prijs om het jaar uit aan een wetenschapper die een bijzondere onderzoekslijn heeft ontwikkeld.

Deel
3 likes
Leestijd 2 min
Duncan Meuffels (l) krijgt de prijs overhandigd door Martin Kirch, elected voorzitter van het Anna Fonds|NOREF bestuur

Duncan Meuffels krijgt de prijs voor zijn veelbelovende onderzoek naar de aanpak van knieletsels, zoals gescheurde kruisbanden en aandoeningen aan de meniscus, veelal bij jonge amateursporters en topsporters.

Zonder goede behandeling blijven knieletsels gepaard gaan met langdurige en invaliderende klachten. Dikwijls betekent dit een langdurige onderbreking van een topsportcarrière, en soms zelfs het einde ervan.

De onderzoekslijn van Meuffels heeft als doel vast te stellen welke behandelingen en therapieën het meest effectief zijn. Behandelingen en de aansluitende revalidatietherapieën moeten aantasting van het kniegewricht vermijden. Hij onderzoekt daarbij ook voor welk type patiënt de verschillende behandelingen effectief zijn. Behandelingen moeten, in zijn optiek, zoveel mogelijk op maat worden gemaakt.

Preventieve orthopedie

‘Dit is preventieve orthopedie’, legt Meuffels uit. ‘De gunstige effecten op lange termijn moeten worden bewezen via langdurige monitoring. Het centrum voor complexe knie-instabiliteit, mede door Meuffels opgericht, behandelt en vervolgt al deze patiënten derhalve om ze beter te behandelen, maar ook om ervan te leren voor de toekomst. Met dat doel is in het Erasmus MC, in samenwerking met de KNVB, een centrale registratie opgezet van voorste kruisbandletsel bij professionele voetballers.

‘Het probleem met knieletsels in Nederland lijkt steeds meer toe te nemen. Enerzijds zijn mensen intensiever sport gaan beoefenen, anderzijds zorgt overgewicht, in combinatie met juist een gebrék aan sportbeoefening, voor klachten aan de knie. Tenslotte blijven mensen op steeds hogere leeftijd hun sport beoefenen‘, zegt Meuffels.

Zijn motto is: voorkom een ‘oude’ knie bij een jonge patiënt met kruisbandletsel en meniscusschade door bewezen behandeling op maat, personalized medicine. ‘Maar stimuleer ook preventieve interventies zoals beweegprogramma’s en conditieverbetering door sportbeoefening.’

Duncan Meuffels werd opgeleid tot orthopedisch chirurg in Den Haag en in het Erasmus MC. Sportmedisch onderzoek verrichte hij in de Verenigde Staten. Hij verrichtte een fellowship Sportorthopedie in Valencia. In 2011 promoveerde hij op het proefschrift ‘Nieuwe inzichten in gescheurde voorste kruisbanden’.

KNVB

Meuffels is ook adviseur bij Feyenoord, Excelsior en de KNVB. Hij is bovendien universitair hoofddocent bij de afdeling Orthopedie in het Erasmus MC en is tevens werkzaam in het Sophia Kinderziekenhuis.

Het Anna Fonds beheert en besteedt gelden, vrijgekomen na grondverkoop van de in 1929 geopende en in 1976 gesloten Orthopedische Annakliniek in Leiden. Anna Groll was mede stichter en donateur van deze eerste Nederlandse orthopediekliniek, samen met de wereldberoemde orthopeed Murk Jansen met wie ze in het bestuur zat van de Vereniging voor Misvormden.

Compare en Rotate

Lees meer over Meuffels studies COMPARE en ROTATE.

Lees ook