Adaptive Optical Imaging

Nieuwe techniek brengt netvlies cel voor cel in beeld

Onderzoekers van Erasmus MC willen het netvlies van mensen met erfelijke netvliesaandoeningen beter in beeld brengen. Met een nieuwe techniek kunnen afwijkingen eerder worden ontdekt en gevolgd.

Deel
13 likes
Leestijd 1 min
bij AO Vision
Gangbare netvliesfoto (links) en Adaptieve Optiek beeld (rechts) van het netvlies. Zichtbaar zijn de fotoreceptoren, de cellen die het licht ontvangen.

Met adaptieve optiek (AO), een beeldvormingstechniek met hoge resolutie die afkomstig is uit de sterrenkunde, kunnen voor het eerst individuele cellen in het netvlies van patiënten levend worden bekeken. Onderzoekers van de afdelingen Radiologie & Nucleaire Geneeskunde en Oogheelkunde willen AO gebruiken voor nieuwe automatische en kwantitatieve metingen van het netvlies. Met als doel: vroege diagnose, opsporing van veranderingen en beoordeling van de progressie van erfelijke netvliesaandoeningen.

Het onderzoeksteam gaat in het project AO Vision gedurende vier jaar data verzamelen van 400 proefpersonen. Het team gebruikt kunstmatige intelligentie (AI).

Erfelijke netvliesaandoeningen zijn zeldzaam, maar veroorzaken ernstige schade bij de patiënt. Ze beginnen meestal op jonge leeftijd en tasten de cellen aan die verantwoordelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de retinale fotoreceptoren. Die raken beschadigd en gaan uiteindelijk verloren, wat leidt tot blindheid.

Er worden al proeven gedaan met behandelingen om de aandoening te genezen of te vertragen. De beelden die in de huidige praktijk worden gebruikt, hebben echter onvoldoende resolutie om veranderingen op cellulair niveau waar te nemen. Bovendien is het moeilijk om veranderingen in de tijd te analyseren.

Het project wordt ondersteund door Health~Holland.

Lees ook