Interne oncologie

Oncoloog Ronald de Wit in Academia Europaea

De Academia Europaea heeft oncoloog prof.dr. Ronald de Wit benoemd als lid. De Wit is de eerste Nederlander uit het vakgebied interne oncologie die tot dit vooraanstaande genootschap is toegetreden.

Deel
17 likes
Leestijd 1 min
Ronald de Wit

De Wit is benoemd vanwege zijn buitengewone prestaties op het gebied van klinisch onderzoek. Zo heeft hij veel betekend voor patiënten met zaadbalkanker, blaaskanker en prostaatkanker. ‘Het is mooi dat ik op deze manier erkenning krijg voor mijn werk van de afgelopen 30 jaar’, reageert De Wit op zijn benoeming.

Chemotherapieschema’s

Voor patiënten met zaadbalkanker zorgde De Wit dat een behandeling met chemotherapie bestaande uit drie kuren internationaal de standaard werd. Voor blaaskanker ontwikkelde hij chemotherapieschema’s. Die zijn wereldwijd zijn ingevoerd. Ook ontwikkelde hij behandelingen met immunotherapie.

Bij prostaatkanker was hij als hoofdonderzoeker of gedeeld hoofdonderzoeker betrokken bij de belangrijkste studies met chemotherapie en nieuwe hormonale middelen. Op al die gebieden heeft hij publicaties gehad in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften als New England Journal of Medicine en Lancet Oncology.

Draaglijker

De Wit heeft ook bijgedragen aan het draaglijker maken van de therapieën voor patiënten. Dit deed hij met zijn studies naar geneesmiddelen die gebruikt worden tegen braken en misselijkheid, zogenoemde anti-emetica. Deze medicijnen zijn voor patiënten belangrijk omdat misselijkheid een veel voorkomende bijwerking is van chemotherapie. Ook deze studies  leidden tot nieuwe registraties en standaarden.

Nobelprijswinnaars

De Academia Europaea zet zich in voor Europese wetenschappers, door bijvoorbeeld onderwerpen op politieke agenda’s te krijgen en door overheden te adviseren. De academie is actief op het gebied van de geesteswetenschappen, rechten, geneeskunde en natuur- en technologische wetenschappen.

De organisatie is in 1988 opgericht in Cambridge (UK) en telt ruim 6000 leden. Onder hen zijn 85 Nobelprijswinnaars. Zij komen uit alle takken van de wetenschap en behoren tot de mondiale top in hun onderzoeksgebied.

Lees ook