Karin Wismeijer kan zich het moment nog goed herinneren dat de paarse envelop met de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek voor darmkanker op de mat viel. ‘Het is een opvallend ding.’ Twijfels om mee te doen had ze niet. Twee jaar eerder had ze ook al meegedaan, toen was de uitslag goed. Deze keer werd bloed gevonden in haar ontlasting. Bij het kijkonderzoek dat erop volgde werd een poliep verwijderd, met daarin darmkanker.
In de podcast In Opname vertelt ze wat ze dacht toen ze dit hoorde, en hoe het verder ging.
De podcast In Opname is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts en Spreaker.
Het verhaal van Karin Wismeijer laat zien hoe belangrijk deelname aan de het bevolkingsonderzoek darmkanker is, vertelt maag-darm-leverarts prof. Manon Spaander van het Erasmus MC in dezelfde aflevering. Wismeijer had geen klachten en bleek toch darmkanker te hebben. ‘Bij het bevolkingsonderzoek wordt darmkanker vaak in een vroeg stadium ontdekt. Op dat moment zijn de overlevingskansen groter en is de behandeling minder ingrijpend.’
Darmkankermaand
Spaander grijpt de darmkankermaand in maart aan om aandacht te vragen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. De deelname in grote steden blijft namelijk achter vergeleken met andere gebieden. Hoe het komt, weet ze niet. ‘Misschien lukt het ons in de grote steden niet om mensen goed te bereiken met onze informatie. Ik wil helemaal niemand overhalen om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen. Ik wil graag dat mensen een bewuste keuze maken, op basis van de juiste informatie.’
Ze kent wel enkele argumenten om niet mee te doen. Bijvoorbeeld: ik heb geen klachten, dus hoef niet mee te doen. Of: dat bloed in mijn ontlasting komt door een aambei. In de podcast legt ze uit waarom die argumenten geen hout snijden.
Twijfeltelefoon voor vragen over darmkanker
Nog vragen over het bevolkingsonderzoek voor darmkanker? Vanaf 17 maart 2022 is de Twijfeltelefoon bereikbaar voor persoonlijke antwoorden. Het nummer is 088-7555777.