Hart van Rotterdam

In het hart van Rotterdam voltrekt zich iets bijzonders

De gemiddelde Roterdammer kent het Erasmus MC als patiënt of als bezoeker. Wat gebeurt er allemaal op die plek in het hart van Rotterdam? Wat zijn de plannen voor de Erasmus MC Campus? In de 8-delige serie Het Hart van Rotterdam neemt Rijnmond een kijkje achter de schermen.

Deel
3 likes
Leestijd 4 min

In de eerste aflevering neemt Ernst Kuipers ons mee door het ziekenhuis. Wat gebeurt er op innovatief gebied, en waar wordt de nieuwe Erasmus MC Campus straks gebouwd? Burgemeester Ahmed Aboutaleb vertelt over zijn ervaring met het Erasmus MC en wetenschapper Miao Ping Chien toont haar zelf ontworpen microscoop die ze dagelijks inzet in de strijd tegen kanker. In de rubriek ‘Ondertussen op de bouw’ geeft ervaren sloper Marloes Janssen een tour door het verlaten Dijkzigtziekenhuis.

In de tweede  aflevering staan drie topwetenschappers centraal. Zo hebben Roland Kanaar en zijn team dankzij bijzonder krachtige microscopen DNA-reparatie-eiwitten ontdekt. Vincent Jaddoe leidt al jaren het Generation R-onderzoek waarbij Rotterdamse jongeren vanuit de baarmoeder gevolgd worden in hun ontwikkeling. En Femke de Vrij doet psychiatrisch onderzoek op levende hersencellen, gekweekt uit stamcellen. In de rubriek Ondertussen op de Bouw neemt landschapsarchitect Cor Geluk ons mee op een tour door de omgeving van de toekomstige campus.

In aflevering 3 staat virologie centraal. We spreken met Rory de Vries, een gepassioneerde viroloog die een neusspray tegen Covid bedacht. Marion Koopmans vertelt over het Pandemic and Disaster Preparedness Centre (PDPC), een samenwerking met onder andere TU Delft. Daar is Bas Jonkman hoogleraar, en hij vertelt over de samenhang tussen virologie en overstromingen, en hoe dit PDPC bij gaat dragen om mensen zo goed mogelijk te beschermen. Maar, virologie kan niet zonder beestjes, daarom neemt stadsecoloog André de Baerdemaker ons mee het dak op om naar de fauna van het Erasmus MC te kijken.

De drie sprekers in aflevering 4 werken allemaal met verschillende disciplines samen. Zo is Wiro Niessen zowel op het Erasmus MC en op TU Delft hoogleraar biomedical imaging, en werkt aan het combineren van medisch beeld en artificial intelligence. Nicole Hunfeld is ziekenhuisapotheker, en heeft een torenhoge ambitie om de afvalberg van de intensive care naar nul te reduceren. Drie studenten Industrieel Ontwerp helpen daarbij. Natasja de Groot is cardioloog, die met elektronische metingen hartritmestoornis in beeld brengt. Ondertussen is Rien Goedhart al vele jaren aan het puzzelen om al die opleidingen, zorgcentra en bedrijven op de campus in te plannen.

In aflevering 5 staan artsen en hun onderzoek en technologie centraal. Longarts Joachim Aerts blijft, ondanks zijn zwaar zieke patiënten, hoopvol omdat hij met zijn team steeds meer mogelijkheden onderzoekt die naar betere kansen tot genezing leiden. Cardioloog Jasper Brugts is bezig met een miniscule sensor die in een ader van een hartpatiënt wordt geplaatst. Chirurg Türkan Terkivatan opereert dankzij een robot met drie in plaats van twee armen. In de rubriek Ondertussen op de Bouw loopt Charlotte Meijer met aannemer Peter Ruts mee, die laat zien wat er allemaal komt kijken bij de asbestverwijdering van het oude Dijkzigt.

Aflevering 6 draait om ondernemers. Aan het woord komt Berry Kriesels, oprichter van Omnigen. Zijn bedrijf onderzoekt met DNA-analyse of alvleesklierkankerpatiënten baat hebben bij de bestaande medicatie. Varsha Thakoersing onderzoekt met haar nieuwe bedrijf Imcomet of micronaalden de groei van melanomen kunnen remmen of zelfs stoppen. En Dharminder Chahal leidt het succesvolle SkylineDX, dat een patent van de Mayo Clinic onderzoekt om in Europa op de markt te brengen.

Al deze ondernemers zoeken naar ruimte in Rotterdam. Gebiedsontwikkelaar Centrum van gemeente Rotterdam Jan van de Ree vertelt hoe de gemeente denkt dat de Erasmus MC Campus daaraan kan bijdragen.

In aflevering 7 werpen we een blik in de toekomst. Sadaf Soloukey werkt aan een imagingtechniek die hersenchirurgen veel meer inzicht geeft. Tevfik Cicek is nog student, maar trekt al de kar voor een onderzoek naar virtual reality als oefenmateriaal bij kaakchirurgie. En Daan van Dorst houdt piepkleine stukjes bloedvat levend om in zijn lab te kijken hoe kankermedicatie op het vatenstelsel van de mens van invloed is. In de rubriek Ondertussen op de Bouw neemt TU-student Rosalie Moesker de metro en denkt na over de bereikbaarheid van het Erasmus MC in 2050.

In aflevering 8 komen drie patiënten aan het woord. Zo heeft Cynthia vorig jaar een levende levertransplantatie gehad van haar beste vriendin. Nu is ze in verwachting.  En Ramon is pas 17 jaar oud, maar heeft al 43 operaties achter de rug. Binnenkort moet hij vanuit het Sophia naar het ‘grotemensen’ziekenhuis, en dat is best spannend. Geert was eigenlijk opgegeven, maar kon meedoen aan een medisch onderzoek naar immunotherapie dat zijn longkanker deed verdwijnen. Die therapie wordt nu bij bijna alle longkankerpatienten in Nederland toegepast.

En verpleegkundige Ditty van Duijn werkt al tientallen jaren in het Erasmus MC, en verzamelt memorabilia voor haar eigen tentoonstelling.

Lees ook