Longgeneeskunde

Publieksles over ziekmakend werk

Ieder najaar organiseert het Erasmus MC Thoraxcentrum drie avonden met openbare lessen. De eerste avond dit jaar is op 3 oktober en gaat over werk als oorzaak van longziekten.

Deel
10 likes
Leestijd 1 min
Human,Respiratory,System,Lungs,Anatomy.,3d

UPDATE n.a.v. gebeurtenissen 28-9: De publieksles wordt alleen online gehouden.

Iedereen kent wel een patiënt met astma, COPD of blijvende schade aan de longen, zoals longfibrose. Werk kan daarvan de oorzaak zijn. Zowel de patiënt als de arts denken hier te weinig aan. Maar werk kan zeker ziekmakend zijn. Lasser, schilders, automonteurs, maar ook medewerkers in een kledingwinkel met een huisstofmijtallergie kunnen klachten krijgen door hun werk. Maar wat doen we eraan?

Begin dit jaar is in Rotterdam een nieuw kenniscentrum opgericht genaamd: Werk-En Longen-010 (WEL-010). Dit is een samenwerking tussen het Erasmus MC en Franciscus Gasthuis & Vlietland Rotterdam. Het centrum helpt mensen met longklachten door hun werk: stellen van de diagnose, aantonen van de relatie met werk, erover spreken met de bedrijfsartsen en nog veel meer.

In de openbare op 3 oktober lezing zullen Leon van den Toorn, longarts uit het Erasmus MC, en Hanna Kuiper-van der Valk, longarts in opleiding uit het Franciscus Gasthuis & Vlietland hierover, het laatste nieuws vertellen.

Aanmelden en locatie

De lessen starten om 19.00 uur en duren circa een uur. Ze zijn gratis, zonder aanmelding online via het Erasmus MC kanaal op YouTube. De lessen zijn voor iedereen te volgen, er is geen medische kennis voor nodig.

Vragen vooraf? Vermeld ze bij uw aanmelding of mail ze naar openbarelessenthorax@erasmusmc.nl. Er kan niet inhoudelijk ingegaan worden op persoonlijke medische vragen.

Lees ook