Wat is tinnitus precies?
“Het waarnemen van een piep, brom, fluit, ruis of ander geluid in het hoofd of in een of beide oren dat niet van buiten komt. In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen tinnitus. Objectieve tinnitus is waar te nemen aan de buitenkant. Sommige mensen horen bijvoorbeeld hun hart in hun oor kloppen. Een KNO-arts kan dit ook waarnemen met een microfoontje dat in de gehoorgang wordt geplaatst. Is de piep of ruis niet aan de buitenkant waarneembaar, dan is de tinnitus subjectief; het wordt alleen door de patiënt zelf gehoord. Het geluid komt dan uit de hersenen, niet uit het oor. Dat geeft die piep, brom of ruis.”
Klinkt vervelend
“Ja, al heeft lang niet iedereen er last van. Een overgrote meerderheid kan prima met zo’n piep of brom leven. Mensen die dat niet kunnen, zijn over het algemeen vaak wat gevoeliger voor stress, slapen minder goed en zijn wat meer controlegericht. En oorsuizen is met name een klacht waar je minder goed controle over hebt. Heb je er last van, dan is het verstandig er niet mee te blijven lopen maar hulp te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld al door informatie over tinnitus te zoeken, bijvoorbeeld op stichtinghoormij.nl. Als je weet wat het is en dat het meestal niets is om je druk over te maken, dan heb je er vaak al minder last van.”
Waardoor wordt oorsuizen veroorzaakt?
“Bij een klein deel van alle gevallen is er een fysieke oorzaak. Een prop oorsmeer bijvoorbeeld of een bloedvatafwijking in het middenoor. Er zijn ook gevallen bekend waarbij er een goedaardig gezwel op de gehoorgang drukt. Dit is echter heel zeldzaam. Veel vaker zien we dat oorsuizen nog wel eens wordt veroorzaakt door gehoorverlies. Je hersenen ontvangen dan te weinig input vanuit de oren, hierdoor worden de hersencellen uit zichzelf actief. Daardoor kun je geluid waarnemen. In dit soort situaties kan het oorsuizen afnemen door behandeling van het gehoorverlies. Het is dus verstandig om langs de huisarts te gaan als het oorsuizen aanhoudt.”
En wat als het niets fysieks is?
“Er kan ook een psychische oorzaak zijn. Een latente depressie bijvoorbeeld, gevoeligheid voor angst of een stressvolle periode. Als je je dan heel erg gaat focussen op zo’n piep of brom, raak je alleen nog maar meer gestrest en loop je kans in een vicieuze cirkel terecht te komen. Wacht daarom niet te lang met zoeken naar informatie of ga naar de huisarts. Tinnitus kan in dit soort situaties soms goed te verhelpen zijn met cognitieve gedragstherapie.”
Mensen horen soms ook ineens een piep na een hard geluid
“Bij overmatige blootstelling aan hard geluid slaan de haartjes in het middenoor even plat. Dat kan tijdelijk een piep, suizen of brom veroorzaken. Als je je daar erg op focust, dan blijf je het waarnemen en houd je het in stand. Hoor je na een avond uitgaan of na een hard geluid een piep en je weet dat dat gewoon kan gebeuren en vaak vanzelf overgaat, dan hoef je je er ook niet druk om te maken.”
Kun je zelf nog iets doen?
“Vermijd schadelijk lawaai, pas op met harde muziek of draag gehoorbescherming (meer informatie op oorcheck.nl). Als je oorsuizen hebt, zoek informatie, ga naar de huisarts, laat je zonodig doorverwijzen naar de KNO-arts of een audicien. Mensen zijn soms bang voor een tumor in het hoofd. Wanneer dat uitgesloten wordt, geeft dat meteen rust. Hoor je naast de piep of brom minder goed? Ga ook dan naar de huisarts, gehoorverlies kan namelijk een oorzaak zijn.
Verder: zo’n stoorzender in je oor put uit en communiceren kost meer energie. Het kan heel heftig en vermoeiend zijn. Vermoeidheid verergert het oorsuizen en dat geeft weer stress. Voorkom die spiraal; rust goed uit, neem je zelf in acht. Heb je last van werkdruk, probeer dat dan te verminderen, want ook dat kan van invloed zijn.”
Meer info: stichtinghoormij.nl