VR-bril

Patiënten Sophia Kinderziekenhuis beleven Rotterdams Philharmonisch Orkest virtueel

Jonge patiënten van het Erasmus MC Sophia hebben een virtual reality ‘Orkestontdekker’ van het Rotterdams Philharmonisch Orkest cadeau gekregen. Hiermee kunnen zij in het ziekenhuis een virtueel een kijkje nemen op het podium, genieten van muziek en toch even bij een voorstelling zijn.

Deel
9 likes
Leestijd 2 min

Met de Orkestontdekker kunnen kinderen virtueel een kijkje nemen op het podium tussen de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ze kunnen instrumenten van dichtbij bekijken en luisteren naar verschillende muziekstukken van het beroemde symfonieorkest.

VR-tour

George Wiegel, directeur Rotterdams Philharmonisch Orkest, gaf de allereerste VR-tour aan de 10-jarige Lasse en Eric Steegers, afdelingshoofd en gynaecoloog van het Erasmus MC Sophia. Vier musici verzorgden een muzikaal optreden voor kinderen, ouders en medewerkers in de hal van het kinderziekenhuis.

Wiegel: ‘Wij zijn erg blij met deze mooie samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis en de bijdrage die wij met onze muziek kunnen leveren aan de zorg. De zorg voor gezondheid is altijd het werk van artsen en medisch wetenschappers geweest, maar onderzoek toont keer op keer aan dat ook muziek een zeer heilzaam effect kan hebben. Dat de VR Orkestontdekker nu ingezet wordt om kinderen te ondersteunen in de medische behandelingen die zij ondergaan in het Sophia Kinderziekenhuis; daar zijn we enorm trots op.’

Steegers: ‘Wij doen al jaren onderzoek naar muziek als medicijn en het is bewezen dat dit zorgt voor pijn- en stressvermindering. Voor onze patiënten is een concertbezoek niet altijd vanzelfsprekend, en op deze manier kunnen ze het orkest toch beleven en even vergeten dat ze in het ziekenhuis liggen. We zijn het Rotterdams Philharmonisch Orkest daar heel dankbaar voor.’

Samenwerking

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Erasmus MC Sophia bundelen al enige tijd hun krachten om muziek in te zetten in de zorg. Beide partijen stimuleren onderzoek naar de effecten van muziek op de gezondheid. Daarnaast willen zij muziek een rol geven in het zorgproces, zowel voor patiënten als voor zorgmedewerkers. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken samen aan interdisciplinair onderzoek om de kennis over het effect van muziek op de gezondheid en het welzijn van mensen te vergroten.

In 2021 componeerde het orkest een muziekstuk gebaseerd op hartritmestoornissen om meer aandacht te vragen voor de aandoening bij kinderen en volwassenen.

Lees ook