Hartritmestoornis

Erasmus MC en Rotterdams Philharmonisch orkest brengen Stoornis Symphonieën

Hoe klinkt een hartritme? Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt in samenwerking met het Erasmus MC en Stichting AFIP de ‘Stoornis Symphonieën’ om aandacht te vragen voor hartritmestoornissen bij kinderen en volwassenen.

Deel
16 likes
Leestijd 2 min
shutterstock_1007612377

Klassieke muziekstukken zijn opnieuw opgebouwd op de hartritmes van patiënten met een hartritmestoornis, zoals de elfjarige Noah van Eekelen. Op 16 november voerde het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze Stoornis Symfonieën uit in de Doelen in Rotterdam. Noah kwam tijdens de presentatie luisteren hoe zijn hartritme klinkt.

Vier fragmenten van bekende klassieke muziekstukken, zoals de Vijfde Symphonie van Beethoven en de Peer Gynt Suite van Grieg klinken ineens in een ander tempo. Ineens stokt de muziek, of ze versnelt. De overbekende muziek krijgt een ander ritme. Noah vindt het ‘heel raar maar ook mooi’ om zijn eigen hartritme in muziek te horen.’ Gelukkig heeft hij sinds zijn operatie van twee jaar geleden geen klachten meer.

 

Noah van Eekelen tijdens de presentatie van de Stoornis Symphonieën waar zijn eigen hartritme op muziek is gezet.

Relatief onbekend

Hartritmestoornissen zijn bij ouderen een bekend fenomeen, bij kinderen een stuk minder. Terwijl het een enorme belemmering voor hen kan zijn en een belasting voor het gezin. Het lastige van deze stoornis is dat het onverwacht komt; dat maakt het lastig er op te anticiperen. Soms leggen ouders en kinderen zichzelf beperkingen op door bijvoorbeeld maar niet te gaan sporten of niet naar een verjaardagsfeestje te gaan.

Kindercardioloog Janneke Kammeraad van het Erasmus MC ziet veel jonge patiënten met hartritmestoornissen. ‘Het kan een onschuldige aandoening zijn die goed te verhelpen is, maar het kan ook hele ernstige vormen aannemen’ vertelt ze. ‘Vooral bij baby’s kan het een probleem zijn. Zij kunnen niet aangeven dat hun hart erg tekeer gaat en bij de symptomen die ze vertonen, zoals lusteloosheid, hangerig zijn en moe, denk je als ouder niet direct aan een hartritmestoornis. Het is belangrijk dat aan die mogelijkheid wordt gedacht, zodat de stoornis wordt herkend en behandeld kan worden.’

Samenwerking

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Erasmus MC bundelen voor de komende vijf jaar hun krachten om muziek in te zetten in de zorg. Beide partijen stimuleren onderzoek naar de effecten van muziek op de gezondheid. Daarnaast willen zij muziek een rol geven in het zorgproces, zowel voor patiënten als voor zorgmedewerkers. De Stoornis Symfonieën zijn het eerste project in deze samenwerking, samen met Stichting AFIP.

Lees ook