NWO-Talentprogramma

Vier Erasmus MC-ers krijgen Vidi

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 78 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Daarvan zijn er vier werkzaam in het Erasmus MC. Met de financiering kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Deel
1 likes
Leestijd 4 min

Patrick Forbes

Dr.ir. Patrick Forbes, Neurowetenschappen

Standvastig: neuromechanische principes onderliggend aan de multiaxiale controle van het rechtop staan.

Rechtop staan is een uitdagende strijd tegen de zwaartekracht. Het onderliggende motorische gedrag berust op complexe interacties tussen biomechanica en neurale systemen. In dit onderzoek gebruiken onderzoekers een robotevenwichtssimulator en sensorische manipulaties om de neuromechanische interacties te ontrafelen die bepalen hoe de hersenen de (in)stabiliteit van het rechtop staan besturen.

Sebastiaan Breedveld

Dr.ir. Sebastiaan Breedveld, Radiotherapie

Instantane optimalisatie van bestralingsbehandelingen voor kankerpatiënten.

Het opzetten van een bestralingsbehandeling is een ingewikkeld en tijdrovend proces. Dit project gaat onderzoeken hoe het voorwerk “instantaan” gedaan kan worden. Dit maakt het mogelijk om de bestralingsbehandeling verregaand te personaliseren en dus te verbeteren, kan de wachttijden verkorten, en draagt bij aan vermindering van kosten voor de gezondheidszorg.

Rafael Kramann

Dr. Rafael Kramann, Inwendige Geneeskunde

Het vaatstelsel in kaart brengen voor nieuwe behandelingen tegen nierfalen.

Veranderingen in niervasculatuur en omliggende cellen zijn de belangrijkste oorzaken van chronische nierziekte. Met behulp van nieuwe genoom technologieën zullen onderzoekers complexe interacties en processen in dit compartiment ontrafelen om nieuwe medicijndoelwitten identificeren, met als einddoel therapieën te ontwikkelen voor patiënten die aan een nierziekte lijden.

Ralph Stadhouders Foto: Phil Nijhuis

 

Dr. Ralph Stadhouders, Longgeneeskunde

Hoe ontspoort het geheugen in de T cellen van ons afweersysteem?

T cellen gebruiken hun geheugen om snel bacteriën en virussen, maar ook tumorcellen te vernietigen. Bij ziekten als astma en kanker functioneren deze geheugencellen niet goed meer. De onderzoekers gaan met een moleculair vergrootglas op zoek naar de oorzaak van dit ontspoorde geheugen om nieuwe aanknopingspunten voor therapieën te vinden.

Over het NWO-Talentprogramma

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

In totaal dienden in deze Vidi-ronde 402 onderzoekers een onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 78 gehonoreerd.

Zie ook de website van NWO.

 

Lees ook