Erasmus MC

Liesbeth van Rossum genomineerd voor Rotterdamse vrouw van het jaar

Erasmus MC hoogleraar Liesbeth van Rossum is genomineerd voor Rotterdamse vrouw van het jaar 2021.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min

Liesbeth van Rossum is genomineerd in de categorie ‘Natuur, Milieu en Wetenschap’. Van Rossum maakt kans op de titel omdat ze zich inzet voor mensen met obesitas. Dit doet ze zowel als internist in de patiëntenzorg, als op wetenschappelijk en maatschappelijk gebied. Tot 28 februari kan er op haar gestemd worden. Op Internationale Vrouwendag 8 maart wordt de winnaar bekendgemaakt.

Obesitas

Van Rossum is samen met kinderarts-endocrinoloog Erica van den Akker medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht. In dit centrum wordt onder andere diagnostiek verricht naar de onderliggende oorzaken van obesitas en worden nieuwe behandelingen ontwikkeld. Van Rossum: ‘Naast betere behandelingen voor obesitas is natuurlijk ook de preventie essentieel. Dat gaat dan bijvoorbeeld om een gezondere voedselomgeving. Anders blijft het dweilen met de kraan wagenwijd open’.

Aandacht

Juist tijdens de Covid-19 crisis is een gezonde leefstijl erg belangrijk. Van Rossem bracht dit onder de aandacht van de overheid en een breed publiek als bestuursvoorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland. Ze had een belangrijke rol bij de invoering van gecombineerde leefstijlinterventies in de basiszorgverzekering en bij het Nationaal Preventie Akkoord van het Ministerie van VWS. Rotterdam is inmiddels koplopergemeente in een nieuwe landelijke ketenaanpak van overgewicht.

Feiten en fabels

Met haar collega Mariëtte Boon van het LUMC schreef ze bovendien het boek ‘VET belangrijk, feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers.’ Het boek gaat over de rol van ons lichaamsvet, dat een actief hormoonproducerend orgaan is en communiceert met onder andere onze hersenen. In het boek staan tal van verrassende manieren, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, hoe je je eigen gewicht kan beïnvloeden. Van Rossum en Boon wonnen hier recent de Women’s Health award mee.

Internationaal succes

Het boek heeft ook buiten Rotterdam succes. Zo is het in het Engels, Spaans en Frans uitgegeven en wordt het momenteel vertaald naar onder andere het Duits, Chinees en Arabisch. ‘Door Covid-19 hebben we veel van de buitenlandse interviews af moeten zeggen en dan heb je geen idee of het daar eigenlijk wel gelezen wordt, ’ aldus Van Rossum. Boon en Van Rossum kregen deze week het verrassende bericht dat ze nu ook in Frankrijk tijdens ‘La science se livre’ de publieksprijs voor het beste wetenschappelijke boek van het jaar 2021 wonnen.

Lees ook