Podcast

‘Ik kan niet meer bij mijn ouders langs. Dat is moeilijk’

Diederik Gommers, hoogleraar IC geneeskunde en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care heeft zijn handen vol aan het coördineren van de Nederlandse IC bedden. Wat doet dat met hem? Is hij in alle hectiek en door alle tv-optredens nog wel eens thuis? En is hij bang om zelf corona te krijgen?

Deel
2 likes
Leestijd 5 min
Foto: Levien Willemse

 

“Je stapt eigenlijk in een rollercoaster waar je niet meer uit kan. Iedereen vraagt aan me: gaat het nog wel met je? Allemaal heel aardig – ik heb nog nooit zoveel aandacht gehad – maar ik kan niet meer terug.”

Hoe gaat het met je?

“Eigenlijk best goed. Het is druk, maar wat ik merk is dat je je pauzes moet pakken. Dus gisteravond ben ik om zes uur naar huis gegaan, telefoon uitgezet, fles wijn geopend, heerlijk gegeten samen met mijn vrouw. En op tijd naar bed gegaan. Ik merk dat ik, als ik meer dan zeven uur geslapen heb, de volgende dag beter functioneer. Laat een tv-optreden doen, laat thuis komen en hier dan weer om zeven uur zijn, dat sloopt je. Daar let ik nu dus beter op als ik een uitnodiging krijg.”

Hoe is dat om ineens zo vaak in de media te zijn?

“Ik vind het belangrijk om iedereen goed en eerlijk te informeren. Dat is mijn rol. Het heeft er niks mee te maken dat ik op televisie moet. Juist omdat iedereen zo gespannen is, is het heel belangrijk om uit te leggen wat wij doen. Om geen paniek te zaaien.”

Wat is het belangrijkste dat je uit moet leggen?

“Dat het werk dat wij doen, de behandeling die we bij corona geven, iets is dat we al jaren doen. Voor ons is het eigenlijk ons gewone werk. We hebben natuurlijk geen invloed op de besmettingen en prognoses. Daar nemen het RIVM en de regering verstandige maatregelen voor. Wij moeten zorgen dat er ic-bedden zijn. Dus achter de schermen bereiden wij ons heel hard voor dat die capaciteit er is. Als heeft dat natuurlijk ook een limiet.”

Hoe gaat het met de zorgverleners op de IC, zowel fysiek als mentaal?

“Bij de collega’s uit de ziekenhuizen in Brabant hebben we gezien dat het heel zwaar kan zijn en dat je daar echt aandacht aan moet besteden. Gelukkig hadden wij iets meer tijd om ons voor te bereiden, dus hebben we een ethicus en een psycholoog gevraagd om onze verpleegkundigen en dokters te begeleiden.”

Waar lopen mensen tegen aan?

“Wat ik heel erg merk: de mensen die hier werken, die hebben daarvoor gekozen. Maar hun partner, hun gezin heeft dat niet. Dat kan een spanningsveld opleveren. Want als jij in het ziekenhuis werkt, heb je grotere kans om corona op te lopen. Dat betekent dat je dus ook niet meer naar je ouders kunt. En ook je partner kan niet meer naar zijn of haar ouders. Je bent een risicopersoon, dat draag je mee binnen je relatie, je gezin. Dat is zeker een belasting.”

Foto: Levien Willemse

Hoe is dat voor jou?

“Mijn vrouw vindt het ook spannend. Ze heeft alle begrip voor wat ik doe, maar ik merk dat ik er anders in sta omdat het mijn werk is. Zij probeert nu aan haar ouders uit te leggen dat ze boodschappen voor hen wil doen, maar dat ze de tas voor de deur zet. Ze kan geen contact met hen hebben omdat ook zij een risico is.”

Ben je bang om zelf corona te krijgen?

“Nee. Ik heb geen andere ziektes, al kun je ook dan toch heel erg ziek worden. Dat kan gebeuren.”

Je collega in China die het allemaal ontdekt heeft, is eraan overleden.

“Dat is zo. Maar als ik het onverhoopt zou krijgen en ik overleef het niet, dan kijk ik met ongelooflijk veel plezier terug op wat ik allemaal heb mogen doen. Ik heb dat ook met mijn vrouw besproken: Wanneer ik een hartinfarct krijg omdat ik te hard gewerkt heb, ga mij niet reanimeren. Het was prachtig. Als het over is, dan heeft het zo moeten zijn.”

Waar maak je je zelf het meest zorgen over?

“De ouderengroep is heel kwetsbaar, die moeten we beschermen. Want als zij het virus krijgen, dan hebben ze een grote kans om er aan te overlijden. Neem mijn ouders; we bellen elkaar, maar ik kan niet meer bij hen op bezoek. Stel dat zij corona krijgen en ze komen te overlijden, dan heb ik ze niet meer gezien. Dat is wat het ontzettend moeilijk maakt.”

Het hele interview met Diederik Gommers is te beluisteren via:

Lees ook