Vervolgonderzoek

Geen herhaalde kans op doodgeboren kind door corona

Vrouwen die eerder een doodgeboren kind hebben gehad door een corona-infectie van de placenta tijdens de zwangerschap hebben geen verhoogde kans op herhaling bij een nieuwe zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en het LUMC. ‘Geruststelling voor ouders.’

Deel
9 likes
Leestijd 1 min
zwanger

Onderzoekers van het Erasmus MC en het LUMC ontdekten in 2021 dat infectie met de delta-variant van het coronavirus tijdens de zwangerschap kan leiden tot beschadiging van de placenta (ook wel moederkoek genoemd). Dat resulteert in een verhoogde kans op een miskraam.

Uit vervolgonderzoek blijkt nu dat vrouwen die eerder een doodgeboren kind kregen door Covid-19 in de placenta bij een nieuwe zwangerschap geen verhoogde kans hebben op een miskraam of doodgeboren kind.

Dat is een geruststelling voor ouders die eerder tijdens de zwangerschap een kindje verloren door Covid-19, stelt gynaecoloog-perinatoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC. Hij initieerde het vervolgonderzoek samen met patholoog Lotte van der Meeren van het Erasmus MC en het LUMC. ‘Met deze high impact publicatie hebben we aangetoond dat de placenta-afwijkingen niet terugkeren bij een volgende zwangerschap. Dit is een enorme geruststelling voor de ouders, want dat betekent dat bij een volgende zwangerschap geen extra controles nodig zijn om deze placenta- afwijkingen op te sporen. Er is ook geen noodzaak voor het starten van een behandeling’, aldus de onderzoekers.

19 levende babies

De wetenschappers volgden de zwangerschappen van vijf vrouwen, die eerder een doodgeboren kindje hadden gekregen als gevolg van een beschadigde placenta door Covid-19. Bij alle vijf eindigde de nieuwe zwangerschap in de geboorte van een gezonde baby. Nog eens 14 andere vrouwen vulden vragenlijsten in over hun nieuwe zwangerschap. Samen hadden de 19 vrouwen 21 opeenvolgende zwangerschappen, waarvan er 19 eindigden in een levendgeboren kind. De twee miskramen hadden een andere oorzaak dan placentabeschadiging door Covid-19, stelden de onderzoekers vast.

Lees ook