Machine learning

Immuunprofiel bij ziekenhuisopname voorspelt verloop covid-19

Onderzoekers van Erasmus MC kunnen ziekenhuispatiënten met covid-19 middels machine learning indelen in drie verschillende immuuntypes. Deze immuuntypes hangen samen met het verloop van de ziekte.

Deel
11 likes
Leestijd 2 min
Covid SEH

Patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, kunnen worden verdeeld in drie groepen op basis van hun immuunprofiel. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van hoogleraar Immunologie Peter Katsikis van het Erasmus MC. Door gebruik te maken van immuunprofielen kan de behandeling in de toekomst beter worden afgestemd op de individuele patiënt, zo voorzien de onderzoekers.

Machine learning

Het team van onderzoekers uit Erasmus MC, Griekenland, Spanje en Italië analyseerde het immuunsysteem van 138 covid-19 patiënten uit Rotterdam en Barcelona. Ze keken in het bloedserum naar de aanwezigheid en hoeveelheid ontstekingsremmende en -stimulerende stoffen en naar antistoffen tegen het coronavirus zelf. Vervolgens pasten ze machine learning toe op deze immuunmetingen.

Zo ontdekten ze drie verschillende immuuntypes die op het moment van ziekenhuisopname samenhangen met het klinische verloop van de ziekte. Katsikis: ‘Machine learning kon vaststellen welke patiënten zouden verslechteren en welke zouden verbeteren nadat ze in het ziekenhuis waren opgenomen.’

(tekst loopt door onder de foto)

Prof. Peter Katsikis, dr. Yvonne Mueller en dr. Harmen van de Werken (vlnr) ontdekten de immuunprofielen.

Hun ontdekking van de drie immuunprofielen kunnen de basis zijn voor een gepersonaliseerde behandeling, schrijven de onderzoekers in Nature Communications. Zo hebben patiënten die bij opname in het ziekenhuis weinig of geen antistoffen hebben tegen SARS-CoV-2 een hoger risico op verslechtering. De groep heeft waarschijnlijk baat bij snelle toediening van antistoffen. Katsikis: ‘De geïdentificeerde immuuntypes voorspellen niet de duur van de ziekte bij ziekenhuisopname, maar weerspiegelen variaties in de aard en werking van de immuunrespons van de individuele patiënt.’

Lees ook