ZonMw subsidie

Einddesinfectie en schorten bij covid

ZonMw kent een subsidie van 300.000 euro toe voor onderzoek naar efficiënte infectiepreventie bij patiënten met covid. Tot op heden geldt ‘beter te veel dan te weinig’, maar dat is niet gestoeld op veel bewijs en kent ook nadelen. Onderzoekers van Erasmus MC werken samen met onderzoekers uit vier andere umc’s om de meest effectieve en efficiënte infectiepreventiemaatregelen te vinden.

Deel
1 likes
Leestijd 2 min
Juliette Anne Jeroen
Van links naar rechts: Juliette Severin, Anne Voor in ’t Holt en Jeroen van Kampen.

Om coronavirusbesmettingen in het ziekenhuis te voorkomen, stellen richtlijnen dat een patiëntkamer schoongemaakt en gedesinfecteerd moet worden nadat een patiënt met covid is ontslagen. Dat brengt hoge kosten, extra werk en gezondheidsrisico’s voor zorgmedewerkers met zich mee. Daarnaast komen mogelijk schadelijke stoffen in het milieu terecht. Ook wordt het dragen van een isolatieschort met mouwen tijdens de verzorging van een covidpatiënt aangeraden. Het gebruik van schorten leidt eveneens tot hoge kosten, extra werk en veel afval.

Er is behoefte aan meer kennis. In het ENVI-GO-PAN project wordt bekeken of er evidence-based minder gedaan zou kunnen worden. Zo wordt bijgedragen aan een duurzame zorg zonder dat de veiligheid voor patiënten en medewerkers in gevaar komt.

Arts-microbioloog Juliëtte Severin en epidemioloog Anne Voor in ’t holt van de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het Erasmus MC leiden een onderzoek naar hoe patiëntenkamers het meest effectief en efficiënt kunnen worden schoongemaakt en gedesinfecteerd nadat een patiënt met covid is ontslagen, en hoe schorten het beste kunnen worden ingezet. Daarvoor werken ze nauw samen met Jeroen van Kampen, Bart Haagmans en Marion Koopmans van de afdeling Viroscience en met collega’s uit vier andere umc’s.

Ook andere virussen

Severin en Voor in ’t holt: ‘Met de ZonMw-subsidie willen we onderzoek doen naar de rol van schoonmaak en desinfectie van patiëntenkamers, maar ook naar de toegevoegde waarde van isolatieschorten tijdens de zorg voor patiënten met covid. Daarnaast kijken we ook naar deze maatregelen bij influenza en het RS-virus. Omdat wij niet alleen covid (SARS-CoV-2) bestuderen maar ook andere relevante respiratoire virussen, zullen onze resultaten breed toepasbaar zijn, ook bij een toekomstige pandemie met een respiratoir virus.’

Studie

Het ENVI-GO-PAN project betreft een samenwerking van het Erasmus MC (Afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten – Unit infectiepreventie en Afdeling Viroscience), UMC Groningen, Radboudumc, LUMC en Amsterdam UMC. De studie loopt van januari 2023 tot januari 2024.

Het onderzoeksteam is op zoek naar nog een onderzoeker voor dit project. Bekijk de vacature op de Werken Bij Erasmus MC-website.

Lees ook