Huisartsgeneeskunde

Rugpijn? Denk twee keer na over pijnstillers

Pijnstillers werken slecht tegen pijn in de lage rug. Dat wordt bevestigd door onderzoekers van het Erasmus MC die al het beschikbare bewijs op een rij zetten. Ze doen een oproep aan huisartsen: denk twee keer na voordat je pijnmedicatie voorschrijft bij lagerugpijn.

Deel
83 likes
Leestijd 2 min
rugpijn

De beste remedie tegen lagerugpijn is geduld hebben en blijven bewegen. Pijnstillers werken vrijwel nooit en röntgenfoto’s of CT- of MRI-scans leveren zelden iets op. Dat stellen dr. Alessandro Chiarotto en prof. dr. Bart Koes van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.

In het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM) zetten zij al het beschikbare onderzoek naar lagerugpijn zonder duidelijke oorzaak nog eens op een rij.

Verslavend

Met name over het pijnstillergebruik maken de wetenschappers zich zorgen. Want ondanks dat richtlijnen voor huisartsen pijnstillers afraden als behandeling van eerste keus, gaan veel patiënten met een recept naar huis. Bij ouderen met lagerugpijn kreeg zelfs 72 procent pijnmedicatie voorgeschreven, bleek uit onderzoek in 2014 van de afdeling Huisartsgeneeskunde. Een deel van die groep kreeg een opioïde, een zware pijnstiller die erg verslavend is en kan leiden tot ziekenhuisopname.

Maar ook met paracetamol, ibuprofen, naproxen of diclofenac is het oppassen, vindt Chiarotto. ‘Pijnstillers hebben bijwerkingen en kunnen verslavend zijn. Vaak zijn patiënten met pijnstillers slechter af in plaats van beter.’

Zwemmen

Chiarotto en Koes roepen huisartsen dan ook op om twee keer na te denken voordat ze pijnstillers voorschrijven aan patiënten met lagerugpijn. ‘Bewijs voor de effectiviteit daarvan ontbreekt simpelweg, met name bij chronische rugpijn’, aldus Koes.

‘Focus in plaats daarvan op voorlichting: vertel dat de pijn in de meeste gevallen vanzelf overgaat en moedig patiënten aan om te blijven bewegen. Fietsen, wandelen en zwemmen zijn allemaal goede activiteiten die geen kwaad kunnen en de pijn zelfs kunnen verminderen.’

Geen oorzaak

Pijn in de lage rug is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk. Naar schatting krijgt 40 procent van de mensen minstens één keer in het leven te maken met lagerugpijn. Het komt vaker voor bij mensen boven de 40 jaar en bij vrouwen. Meestal verdwijnt de pijn na een paar weken, maar af en toe wordt het chronisch. In de meeste gevallen wordt geen oorzaak gevonden en wordt de pijn aspecifiek genoemd.

Lees ook