Hartfalen

Zacht implanteerbaar robothart maakt eerste succesvolle meters

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een nieuw type kunsthart te ontwikkelen. Het combineert zachte robotica met geavanceerde biomaterialen. Het prototype van het zachte robothart heeft de eerste tests goed doorstaan, rapporteren de onderzoekers onder leiding van het Erasmus MC in Nature Communications.

Deel
31 likes
Leestijd 2 min
HybridHeart basisafbeelding promo Jolanda Kluin
Cardiothoracaal chirurg Jolanda Kluin leidt het onderzoek naar het zachte robothart.

Het zogeheten Holland Hybrid Heart is ontworpen voor mensen met hartfalen. Het implanteerbare zachte robothart is een alternatief voor een donorhart of voor bestaande kunstharten. Daar is grote behoefte aan, want er is een tekort aan donorharten en bestaande kunstharten gaan vaak gepaard met ernstige complicaties.  

In Nederland zijn er 250.000 patiënten met hartfalen waarvan de helft binnen vijf jaar overlijdt. De beste behandeling is een donorhart, maar de wachtlijst daarvoor is lang.  

Het Holland Hybrid Heart is gemaakt van zachte materialen en imiteert de natuurlijke hartslag dankzij een zachte robotspier. Hierdoor wordt de bloedstroom natuurlijker nagebootst dan door de huidige kunstharten.

Veelbelovend

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications rapporteert het team onder leiding van cardiothoracaal chirurg prof. dr. Jolanda Kluin van het Erasmus MC nu de resultaten van de eerste testen van het zachte robothart. Die zijn veelbelovend. Het zachte robothart pompt in een laboratoriumsetting bloed rond met een vergelijkbare kracht als een natuurlijk hart. Het team slaagde er ook in om het zachte robothart een klein uur te laten werken in een groot proefdier.  

De onderzoekers noemen het een wetenschappelijke mijlpaal. ‘Met deze ontwikkeling zetten we een belangrijke stap richting een kunsthart dat minder complicaties en een betere kwaliteit van leven biedt aan onze patiënten’, aldus Kluin.  

Coating van lichaamseigen cellen

Het team is inmiddels alweer een paar stappen verder dan het prototype waarmee ze de eerste experimenten uitvoerden. Zo werken ze aan een speciale coating aan de binnenzijde van het robothart. Die verlaagt het risico op bloedstolling – een groot probleem bij huidige kunstharten – en moet in de toekomst lichaamseigen cellen aantrekken.  

De volgende stap is het ontwikkelen van een volledig implanteerbare versie van het robothart voor langdurige dierproeven. Als dat goed gaat, kan de overgang worden gemaakt naar mensen. Het doel is om dat binnen 10 jaar te realiseren. 

Holland Hybrid Heart is een consortium van universiteiten, hoger beroepsonderwijs, bedrijven en patiëntenorganisaties. In totaal werken 15 partners mee aan de ontwikkeling van het zachte robothart.

Technisch umc

De zorgvraag stijgt, terwijl de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Daarom is het nodig om steeds meer te innoveren in de zorg. Als technisch universitair medisch centrum ontwikkelt en implementeert het Erasmus MC samen met universiteiten en bedrijven innovatieve technologieën. Zoals beschreven in Koers28, de strategie van het Erasmus MC.    

Lees ook