Boezemfibrilleren

Wetenschappers meten effect van oorclip op hartritme

Een clipje dat elektrische signalen geeft op het oor kan mogelijk soelaas bieden bij de hartritmestoornis genaamd boezemfibrilleren. Wetenschappers hebben tijdens openhartoperaties voor het eerst het effect van de clipjes op het hartritme gemeten. Dit kan een eerste stap zijn richting bredere klinische toepassing van de oorclipjes.

Deel
25 likes
Leestijd 2 min
Oorclip

De oorclipjes stimuleren een zenuw genaamd de nervus vagus. Die staat in verbinding met het hart. Door de zenuw te stimuleren wordt de hyperactieve toestand van het autonome zenuwstelsel verzwakt. Het kalmeert als het ware het zenuwstelsel. De oorclipjes werken niet voor elke patient met boezemfibrilleren. Het is was ook niet bekend welke effecten vagus-stimulatie heeft op de elektrische geleiding van het hart.

Van zeker 373.700 mensen in Nederland is volgens de Hartstichting bekend dat ze boezemfibrilleren (ook wel atriumfibrillerem) hebben. Medicatie kan boezemfibrilleren soms onderdrukken en in sommige gevallen helpt een ingreep zoals een ablatieprocedure of een reset via een elektrische schok. Maar regelmatig komt de ritmestoornis terug.

Onderzoekers van het Erasmus MC, TU Delft en het Amsterdam UMC die samenwerken in het Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab hebben nu voor het eerst de invloed van de oorclipjes kunnen ‘vangen’. Dat deden ze tijdens tien openhartoperaties.

Tegenstrijdig

De onderzoekers zagen effect van de nervus vagus-stimulatie op diverse eigenschappen van de elektrische geleiding van het hart. Bij sommige patiënten waren het gunstige effecten, bij andere patiënten ongunstige effecten. Deze tegenstrijdige resultaten verklaren mogelijk waarom de behandeling met het oorclipje niet bij alle patiënten met boezemfibrilleren werkt.

De onderzoekers publiceren hun bevindingen in JACC: Clinical Electrophysiology.

De oorclipjes stimuleren een zenuw genaamd de nervus vagus. Die staat in verbinding met het hart.

‘Dit zijn belangrijke aanknopingspunten, want het bevestigt wat al langer werd vermoed. Het wetenschappelijke bewijs dat we hiermee leveren, opent de deur naar nieuw onderzoek naar de doorontwikkeling en uiteindelijke invoering van behandelingen van boezemfibrilleren op maat’, zegt onderzoeksleider Natasja de Groot (Erasmus MC, TU Delft), Scientific Leader van Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab.

De studie is uitgevoerd door de onderzoeksgroepen van prof. dr. Natasja de Groot, dr. Yannick Taverne, dr. Robert van den Berg (Erasmus MC) en prof. dr. ir. Wouter Serdijn (Rui Guan, TU Delft, Medical Delta PhD-kandidaat).

Lees ook