Hart en longen

Publiekslessen Thoraxcentrum

Op 27 oktober, 7 november en 17 november geeft het Erasmus MC Thoraxcentrum weer de jaarlijkse openbare lessen. De lessen zijn voor iedereen te volgen, er is geen medische kennis voor nodig. De openbare lessen zijn zonder inschrijving live online te volgen en later moment terug te kijken op het YouTube-kanaal van het Erasmus MC.

Deel
47 likes
Leestijd 2 min
Human,Heart,With,Vessels,,Lungs,,Bronchial,Tree,And,Cut,Rib

De lessen starten om 19.00 uur en duren een uur tot anderhalf uur. Vragen vooraf? Mail ze naar openbarelessenthorax@erasmusmc.nl.

Er wordt niet inhoudelijk ingegaan op persoonlijke medische vragen. Bij de lessen op 27 oktober en 17 november kunnen ook tijdens de sessies vragen worden ingestuurd.

27 oktober: De e-sigaret: Een wolf in schaapskleren?

Georganiseerd door de afdeling Longgeneeskunde

Spreker: dr. Leon van den Toorn (longarts)

Deze openbare les is live te volgen en later terug te kijken via deze link.

De lekker ruikende/smakende en vrolijk gekleurde e-sigaret lijkt duidelijk in opkomst te zijn, vooral onder jongeren. Vaak wordt gezegd dat het gebruik van de e-sigaret, dus het vapen of dampen, veel minder schadelijk of zelfs gezonder is dan het roken van gewone sigaretten. Maar is dat wel zo? En moet dat wel met elkaar vergeleken worden? Er zijn wel degelijk veel schadelijke effecten van de gebruikte vloeistoffen bekend, en de lange termijn effecten zijn grotendeels nog onbekend. Daarnaast was de sigaret ooit bedoeld als middel om van het roken af te komen, maar is dat nog wel de voornaamste motivatie om te vapen? En wat is precies de rol van marketing en de tabaksindustrie. Al deze vragen zullen uitvoerig behandeld worden waarop iedereen zelf een mening kan vormen over deze “hype”.

7 november: Hartritmestoornissen van onderzoek tot kliniek

Georganiseerd door de afdeling Cardiothoracale Chirurgie

Spreker: dr. Yannick Taverne (cardiothoracaal chirurg) en gastsprekers

Deze openbare les is live te volgen en later terug te kijken via deze link.

Bij een ritmestoornis klopt het hart te langzaam, te snel of onregelmatig. Hoe deze ritmestoornissen ontstaan of in stand worden gehouden is een belangrijke onderzoeksvraag. Er wordt dan ook veel onderzoek naar verricht. Deze ritmestoornissen vragen extra inspanning van het hart en kunnen tot heel veel klachten leiden bij een patiënt. Het is zelfs zo dat langdurige ritmestoornissen, bijvoorbeeld boezemfibrilleren, kunnen leiden tot hartfalen. Bij patiënten met hartfalen kunnen later ontwikkelde ritmestoornissen het hartfalen erger maken. Tijdens de openbare les worden verschillende punten in deze vicieuze cirkel besproken.

17 november: Ritme van slag: boezemfibrilleren uitgelegd

Georganiseerd door de afdeling Cardiologie

Spreker: dr. Sip Wijchers (cardioloog) en gastsprekers

Deze openbare les is live te volgen en later terug te kijken via deze link.

Boezemfibrilleren is een ritmestoornis van het hart. In plaats van rustige en regelmatig klopt het hart dan vaak snel en onregelmatig. In deze openbare les gaan wij wat dieper in op de achtergrond van deze ritmestoornis.

Er worden drie hoofdthema’s besproken:

  1. Wat is boezemfibrilleren en wat merk je ervan?
  2. Welke behandelingen kennen we voor boezemfibrilleren?
  3. De invloed van lifestyle op boezemfibrilleren en wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

Ook is er de mogelijkheid om vragen met een algemeen karakter te stellen die dan voor zover mogelijk worden behandeld.

Lees ook