Cardiologie

Jasper Brugts en Daniel Bos geselecteerd voor DCVA Leadership and Talent Program

Cardioloog Jasper Brugts en epidemioloog Daniel Bos zijn geselecteerd voor het leiderschapsprogramma van de Dutch Cardiovascular Alliance.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min

Daniel Bos (l) en Jasper Brugts. Foto: Esther Morren

De DCVA is een samenwerkingsverband bestaande uit Nederlandse wetenschappers, vijftien patiëntenorganisaties, UMC’s, artsen en verpleegkundigen en vertegenwoordigers van industrie en overheid. De ambitie van de DCVA is de last van hart- en vaatziekten in 2030 met 25% te verminderen door ziekten eerder te herkennen en door wetenschap snel om te zetten in verbetering van de gezondheid.

De DCVA investeert in een nieuwe generatie met het ontwikkelen van leiderschapscompetenties op gebieden als samenwerking, communicatie en multidisciplinaire aanpak. Het ontwikkelen van deze competenties is essentieel in het zorgveld waarin naast onderzoek steeds meer aspecten van belang zijn, zoals de politieke agenda, regelgeving, patiëntenparticipatie enzovoorts.
Jasper: ‘Het gaat in ons veld allang niet meer alleen om onderzoek en behandeling, maar ook is het heel belangrijk de samenwerking te zoeken, een netwerk te bouwen en strategische posities te combineren. Met het leiderschapsprogramma van de DCVA kunnen Daniel en ik ons daarin ontwikkelen en ons netwerk opbouwen en uitbreiden.’

In het leiderschapsprogramma brengt de DCVA een geselecteerd gezelschap van onderzoekers, zorgprofessionals en ondernemers uit het cardiovasculaire veld bij elkaar. Het programma omvat ook een meerdaags cursusprogramma in management en leiderschap en de kunst van het verbinden. Daniel: ‘Dit zorgt voor een breed netwerk van verschillende disciplines en experts die gezamenlijk gaan werken aan belangrijke oplossingen voor actuele en complexe vraagstukken.’

De verschillende projecten gaan elkaar kruisbestuiven en inspireren. Jasper Brugts focust zich met zijn groep op hartfalen, hartrevalidatie en telemonitoring op afstand. Het onderzoek in de groep van Daniel Bos is gericht op het identificeren van de oorzaken en gevolgen van arteriosclerose, met een sterke nadruk op het gebruik en optimale kwantificatie van grootschalige medische beeldvormingstechnieken (bijv. CT en MRI).

Na het programma zijn deelnemers ambassadeur van de DCVA en zullen zij worden ingezet in het kader van samenwerking voor het oplossen van complexe problemen van de kennisagenda.
Er zijn in totaal 15 professionals opgenomen in het leiderschapsprogramma, waarvan er dus twee uit Erasmus MC komen.

Lees ook