Podcast

Hogere kans op hart- en vaatziekte na zwangerschapsvergiftiging

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap last hebben van ernstige zwangerschapsvergiftiging, ofwel pre-eclampsie, hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten later in het leven. Internist Jeanine Roeters van Lennep en gynaecoloog Hans Duvekot van het Erasmus MC pleiten ervoor om deze vrouwen in heel Nederland te volgen tot vele jaren na de bevalling.

Deel
7 likes
Leestijd 2 min
podcast-vrouwendag

Roeters van Lennep en Duvekot zitten elke woensdagochtend samen in een spreekkamer. Ze runnen de enige polikliniek in Nederland voor vrouwen die ernstige zwangerschapsvergiftiging hebben gehad. Tijdens de afspraken monitoren de artsen de gezondheid van hart en vaten. Belangrijk, want vrouwen met ernstige pre-eclampsie hebben een tot acht keer hogere kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Dat kan een hoge bloeddruk zijn, maar ook een hartinfarct of een beroerte.

Mentale impact

Naast het risico op hart- en vaatziekten, focussen Roeters van Lennep en Duvekot ook op gezond zijn en gezond blijven. Vrouwen krijgen advies over bewegen en voeding. Daarnaast is er aandacht voor de mentale impact van ernstige zwangerschapsvergiftiging.

De Follow-Up Pre-Eclampsie (FUPEC) – polikliniek bestaat inmiddels 10 jaar. De eerste afspraak is zes weken na de bevalling. Daarna komen de vrouwen na 3 maanden en een jaar nog eens terug. Vervolgens worden ze elke twee jaar gevolgd, tot hun 50e jaar. ‘Wij doen dit nu nog als enige in het land, maar het zou op veel meer plekken moeten gebeuren.’

Podcast

Meer weten? In de podcast In Opname van het Erasmus MC vertellen Roeters van Lennep en Duvekot meer over de FUPEC-polikliniek. De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple PodcastGoogle Podcast en Spreaker.

Lees ook