Herseninfarct

Bob Roozenbeek krijgt Klinische Fellowbeurs ZonMw

Neuroloog Bob Roozenbeek krijgt een klinische fellowbeurs van ZonMw voor zijn onderzoeksproject waarin hij een app ontwikkelt die ambulancemedewerkers helpt om slachtoffers van een groot herseninfarct sneller te herkennen. De patiënt kan dan zonder onnodige vertraging naar het juiste gespecialiseerde ziekenhuis worden gebracht. ‘Het is echt: elke seconde telt.’

Deel
0 likes
Leestijd 1 min
bob-roozenbeek

Mensen met een groot herseninfarct komen in aanmerking voor een gespecialiseerde behandeling, waarbij het bloedstolsel via een dun slangetje uit de slagader wordt verwijderd. Hoe sneller deze behandeling wordt toegepast, des te groter is de kans op herstel. Deze behandeling wordt alleen gedaan in gespecialiseerde ziekenhuizen zoals het Erasmus MC. Bob: ‘Het is belangrijk dat mensen met een groot herseninfarct direct naar het juiste ziekenhuis gebracht worden, zodat onnodige vertraging wordt voorkomen. In dit project ontwikkelen we een app die ambulancemedewerkers helpt om mensen met een herseninfarct die voor de gespecialiseerde behandeling in aanmerking komen al vroeg te herkennen.’ De onderzoekers gaan deze app in de praktijk testen in onze regio om te zien of het gebruik ervan leidt tot een beter herstel na een herseninfarct.

ZonMw investeert met het programma Klinische Fellows in bruggenbouwers die kliniek en onderzoek met elkaar verbinden. Een Klinisch Fellowship is een persoonsgebonden stimuleringssubsidie voor een gepromoveerde en gespecialiseerde clinicus die klinisch werk wil blijven combineren met wetenschappelijk onderzoek. Met elk een subsidie van maximaal 200.000 euro gaan 5 jonge gepromoveerde clinici hun eigen wetenschappelijke onderzoekslijn opzetten. Ook zullen zij met hun onderzoeksproject een brug creëren tussen kliniek en wetenschappelijk onderzoek.

Lees ook