Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Bert Hofman koninklijk onderscheiden

Prof. dr. Bert Hofman is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Deel
1 likes
Leestijd 2 min

Prof.dr. Bert Hofman, voormalig hoofd van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC, kreeg op 26 juli de versierselen opgespeld behorend bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tot zijn grote verrassing werd Hofman, tegenwoordig professor aan de Harvard University, op de Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten ontboden voor de ceremonie.

Prof. Hofman kreeg de onderscheiding uit handen van André Haspels, de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in de Verenigde Staten.

Internationaal voorbeeld: ERGO en Generation R

Professor Hofman is een van de meest geciteerde wetenschappers in Nederland en onder andere initiatiefnemer voor twee grote cohortstudies die internationaal een voorbeeldfunctie hebben, namelijk de ‘Rotterdam Study’ ERGO en Generation R. Resultaten uit deze nog steeds lopende studies leiden tot wetenschappelijke publicaties en nationale en internationale media-aandacht. Deze aandacht heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Erasmus MC, de stad Rotterdam en Nederland op de kaart gezet. Nieuwe algemene inzichten in de ontwikkeling van ziekte, gezondheid, lifestyle en preventie van ziekten vloeien voort uit deze studies.

NIHES en Erasmus Summer Programme

Verder is Hofman initiator van het Netherlands Institute for Health Sciences (NIHES) en het Erasmus Summer Programme, waarin studenten, onderzoekers en medewerkers in de gezondheidszorg en volksgezondheid elkaar in een internationale setting ontmoeten. Het Erasmus Summer Programme is inmiddels wereldvermaard.

Met zijn inzet in diverse commissies van onder andere ZonMw, de Gezondheidsraad en de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen, reviewcommissies, editorial boards van wetenschappelijke tijdschriften en als Editor in Chief van de European Journal of Epidemiology levert Hofman belangrijke bijdragen aan het vergaren en verspreiden van kennis over volksgezondheid, ziekte en gezondheidszorg.

Absolute toponderzoeker

Uit de motivatiebrief die door zijn collega’s in het Erasmus MC is geschreven bij zijn voordracht: ‘Hofman is een absolute toponderzoeker, een topdocent, beiden op wereldniveau. Hofman is een van de grootste wetenschappers in Nederland. Dit wordt mede geïllustreerd door een aantal kerncijfers over de wetenschappelijke publicaties. In juli 2018 heeft hij een H-factor van 197, de hoogste van alle wetenschappers in Nederland. Daarbij heeft hij nu al meer dan 3100 publicaties en meer dan 175.000 citaties. In zijn carrière was hij bij 107 promoties betrokken. Hij is een visionair, een gedreven en geïnspireerd leidinggevende.’

Tegenwoordig is professor Hofman werkzaam als hoogleraar Public Health and Clinical Epidemiology en afdelingshoofd Epidemiology aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston, VS, en nog verbonden aan de afdeling Epidemiologie van Erasmus MC.

Lees ook