Erasmus MC

Zes Veni-beurzen voor Erasmus MC’ers

Nadat eerder deze week al vijf ervaren onderzoekers in de prijzen vielen met een Vidi-beurs, zijn nu ook zes jonge aanstormende talenten van het Erasmus MC gelauwerd met een Veni-beurs van het NWO.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
Logo NWO

Aan de Veni-beurzen is een bedrag 250.000 euro verbonden. Hiermee kunnen de zes laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma en is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn.

Heup

Veni-beurs 1 is toegekend aan dr. Rintje Agricola, voor zijn project De Unieke Heup: preventie van heupartrose. Artrose is vanaf 2040 de meest voorkomende ziekte in Nederland. De oorzaak van heupartrose is nog onbekend. Dit onderzoek combineert alle wereldwijd beschikbare data over heupartrose om een voorspellingsmodel te ontwikkelen dat nieuwe, persoons-specifieke risicofactoren zal identificeren, met als doel gepersonaliseerde behandeling en preventiemogelijkheden.

Nier

Veni-beurs 2 gaat naar dr. Frederike Ambagtsheer, voor haar project Verkoop van nieren door migranten. Er worden steeds meer migranten gesignaleerd die hun nieren verkopen om Europa binnen te komen. Deze studie onderzoekt hoe, waar en door wie de verkoop van hun nieren wordt gefaciliteerd en hoe uitbuiting van deze migranten tot stand komt.

Pompe

Veni-beurs 3 gaat naar dr. Nadine van der Beek, voor haar project Op weg naar een verbeterde en op het individu gerichte therapie voor de ziekte van Pompe. De ziekte van Pompe is een ernstige erfelijke spierziekte waarvoor sinds 2006 enzym-vervangingstherapie beschikbaar is. Dit heeft de vooruitzichten voor patiënten aanmerkelijk verbeterd, maar niet iedereen heeft evenveel baat. Dit onderzoek zal leren de onderliggende problematiek te begrijpen waardoor de therapie beter kan worden afgestemd op de individuele patiënt.

ILD

Veni-beurs 4 is voor dr. Pierluigi Ciet, voor zijn project Effectieve monitoring van interstitiële longziekte (ILD) met beeldvorming: de M-ILD-studie. Het is moeilijk goede geneesmiddelen voor de behandeling van ILD-patiënten te kiezen. Innovatieve magneet scantechnieken kunnen de ernst van littekenvorming (fibrose) en ontsteking meten om de beste individuele behandeling te kiezen en om het effect ervan nauwkeurig te kwantificeren.

Bevolkingsonderzoek

Veni-beurs 5 gaat naar dr. Kevin ten Haaf, voor zijn project Grootschalige persoonsgerichtheid: gepersonaliseerde bevolkingsonderzoeken. Is persoonsgerichtheid mogelijk binnen grootschalige bevolkingsonderzoeken? Ten Haaf’s studie bestudeert hoe bevolkingsonderzoeken rekening kunnen houden met de unieke kenmerken van individuen, zoals familiare geschiedenis en co-morbiditeit. Ten Haaf zal innovatieve modellen ontwikkelen, die deze individuele kenmerken combineren met recente testresultaten. Zo moeten gepersonaliseerde bevolkingsonderzoeken voor borstkanker, darmkanker en longkanker mogelijk worden gemaakt.

Diervoer

Veni-beurs 6 is voor dr. Floor Haalboom, voor haar project Wat eet je kipfilet? De wereldwijde impact van Nederlands veevoer van 1954 tot nu. Wat eet het vlees op je bord eigenlijk zélf? Gigantisch veel veevoer dat overal en nergens vandaan komt, maakt de Nederlandse bio-industrie mogelijk. Haalboom onderzoekt historische veranderingen in de herkomst van dat voer en de wereldwijde gevolgen daarvan voor samenlevingen en milieu. Dit is cruciaal voor het hedendaagse debat over de veehouderij.

Lees ook