Erasmus MC

Welzijn jongeren afgelopen halfjaar met 40 procent gedaald

Het welzijn van jongeren is in een halfjaar tijd met bijna 40 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Grow It!-app van het Erasmus MC-Sophia en de Erasmus Universiteit.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
shutterstock_1477334039
Waar in de eerste golf nog 60 procent aangaf zich gelukkig te voelen, is dat nu tijdens de tweede golf nog geen 20 procent. Hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie Manon Hillegers: ‘We hebben voor het eerst harde cijfers in handen dat het niet goed gaat met onze jongeren. Dat vraagt om een gecoördineerde aanpak.’

Uit de cijfers van de Grow It!-app onder ruim tweeduizend jongeren blijkt dat het welzijn van jongeren momenteel duidelijk verminderd is. Tijdens de eerste coronagolf gaf 60 procent van de deelnemers aan zich ‘helemaal tevreden’ te voelen. Voor de deelnemers uit de tweede coronagolf is dat nog slechts 20 procent en een derde geeft aan zich zeer ontevreden te voelen.

Ook denkt meer dan de helft van de jongeren dat de coronacrisis een grote impact gaat hebben op hun toekomst hetgeen bevestigd wordt door een daling in hun optimisme. De vaccinatiebereid onder deelnemers is groot, bijna 80 procent geeft aan zich te laten vaccineren en ruim 70 procent geeft aan zich goed aan de maatregelen te houden.

Prof. dr. Manon Hillegers, afdelingshoofd kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie in het Erasmus MC-Sophia maakt zich grote zorgen: “De coronacrisis heeft veel impact op het welzijn van jongeren. Dat blijkt ook uit de rappe toename van het aantal crisisopnames van jongeren in de kliniek, in een zorgketen die het al zwaar heeft en is vastgelopen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling die vraagt om een gecoördineerde aanpak en extra financiering voor de jeugd GGZ.”

De Grow It!-app werd tijdens de eerste coronagolf gelanceerd voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Jongeren kunnen anoniem deelnemen en aangeven hoe het met ze gaat. Ook biedt de app jongeren steun bij het omgaan met stress, verveling en eenzaamheid tijdens de lockdown door activerende dagelijkse offline challenges. Tijdens de eerste maar nu ook weer tijdens de tweede golf gebruiken ruim duizend jongeren de app.

Uit een tussentijdse vergelijking van de cijfers van beide golven komt dit alarmerende signaal. De Grow It!-app is beschikbaar via www.growitapp.nl voor alle jongeren in Nederland die en steuntje in de rug nodig hebben. Via de deelnemers aan de Grow it!-app hebben we een thermometer voor het welzijn van onze jongeren.

Lees ook