Open en transparant klimaat

Overeenkomst voor transparantie dierproeven

Het Erasmus MC heeft, samen met met 14 organisaties die betrokken zijn bij dierproeven in Nederland, de Nederlandse Transparantieovereenkomst Dierproeven ondertekend. De groep ondertekenaars bestaat uit universiteiten, universitaire medische centra, wetenschappelijke instituten, bedrijven en verenigingen.

Deel
1 likes
Leestijd 1 min
EDC-Proefdieren-0610-132

Het doel van de overeenkomst is het creëren van een meer open en transparant klimaat rondom dierproeven, een onderwerp dat doorgaans tot felle discussies leidt in de samenleving, de media en de politiek. Omdat dierproeven zo gevoelig liggen is goede communicatie in de juiste context essentieel. Het is wettelijk bepaald dat Nederlandse onderzoeksinstellingen informatie verstrekken over de dierproeven die ze doen, maar deze informatie is niet altijd voor iedereen toegankelijk en te begrijpen. De ondertekenaars hopen met deze overeenkomst een positieve bijdrage te leveren aan openheid rondom dierproeven.

Transparantie

Het belang van goede en transparante communicatie over proefdieronderzoek wordt steeds breder onderschreven. Deze overeenkomst is opgesteld door Nederlandse onderzoekers in samenwerking met de European Animal Research Association (EARA) en Stichting Informatie Dierproeven (SID). De Nederlandse Transparantieovereenkomst Dierproeven is geïnspireerd op bestaande overeenkomsten die in België, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn opgesteld.

Lees het hele bericht op de website van de Stichting Informatie Dierproeven.

Lees ook