Podcast

Viroloog Annemiek van der Eijk: praktische tips voor de coronacrisis

Kunnen we nog wel naar buiten? Is groepsimmuniteit een oplossing? Wordt het bij ons net zo erg als in Italië? Waarom worden sommige mensen heel erg ziek en hebben anderen alleen lichte klachten? Arts-microbioloog en viroloog Annemiek van der Eijk beantwoordt prangende vragen over corona in de Erasmus MC podcast.

Deel
0 likes
Leestijd 4 min

Foto: Levien Willemse

Hoe Annemiek van der Eijk de coronacrisis zelf beleeft? “Ik heb wel heel veel behoefte om straks even buiten een rondje te lopen. Ik zit de laatste tijd erg veel binnen.”

Er zijn nog steeds veel mensen buiten. Kan dat wel?

“Ik zou met kinderen ook af en toe even lekker naar het bos gaan, even naar buiten. Als je kinderen niet ziek zijn en je bent zelf niet ziek, dan is daar helemaal niks mis mee. Buiten zijn is denk ik goed voor iedereen.”

“We moeten er natuurlijk wel voor waken dat we niet voorbijschieten aan het doel van sociale onthouding. Er gaan winkels dicht, we stimuleren thuiswerken, we proberen zoveel mogelijk rekening te houden met elkaar. Dus een speeltuintje met dertig kinderen en twee speeltoestellen is dan niet handig. Kinderen kunnen als ze niet ziek zijn gerust buitenspelen, maar gebruik als ouder je gezonde verstand. Zorg dat er een beetje afstand blijft tussen die kinderen en dat je toch niet met te veel mensen op dezelfde plek eindigt.”

Mag je nog wel hardlopen met de buurman of een wijntje drinken met een vriendin?

“Houd als gouden stelregel: doe het niet als je al een beetje ziek bent of verkouden. Want we weten dat het virus zich heel wisselend kan presenteren. En dat sommige mensen heel milde klachten hebben, maar toch besmettelijk zijn. Dus spreek je met iemand af: doe het alleen als niemand zich ziek voelt of verkouden is.”

En met z’n allen in het park zitten?

“Het is je belangrijk om je te realiseren waarom we deze afspraken hebben gemaakt. We weten dat het virus er is. We weten ook dat we niet willen dat te veel mensen tegelijk besmet raken. Dus op het moment dat je ziek bent, snotterig, verkouden, een loopneus hebt of je hebt een snotterig kind, ga dan even niet. Ga ook niet met z’n honderden in het park of op een klein kleedje tegen elkaar aanhangen. Dat is niet het idee van sociale onthouding.”

Waarom doen we dat dan toch?

“We zitten met z’n allen in een heel nieuwe situatie, die niemand ooit heeft meegemaakt. Ik denk dat het daarom soms lastig is.”

De Erasmus MC podcast waarin Annemiek van der Eijk nog veel meer antwoorden geeft op praktische vragen is te beluisteren via:

 

Lees ook