Erasmus MC

Mini-levertjes maximaal in beeld

De afdeling Heelkunde werkt aan nieuwe therapieën voor leveraandoeningen zoals hepatitis en leverkanker. Wetenschappelijk onderzoeker dr. Monique Verstegen geeft een veelbelovend voorbeeld: “Uit levers van donoren worden biopten (kleine stukjes weefsel, red.) genomen. In ons laboratorium halen we daar de stamcellen uit, die we vervolgens in een gel laten uitgroeien tot organoïden: klompjes cellen die […]

Deel
0 likes
Leestijd 1 min
ImageJ=1.51dunit=pixelfinterval=1zorigin=-152.8000030517578
ImageJ=1.51d unit=pixel finterval=1 zorigin=-152.8000030517578

De afdeling Heelkunde werkt aan nieuwe therapieën voor leveraandoeningen zoals hepatitis en leverkanker. Wetenschappelijk onderzoeker dr. Monique Verstegen geeft een veelbelovend voorbeeld: “Uit levers van donoren worden biopten (kleine stukjes weefsel, red.) genomen. In ons laboratorium halen we daar de stamcellen uit, die we vervolgens in een gel laten uitgroeien tot organoïden: klompjes cellen die zich als mini-levertjes gedragen. Ze kunnen worden gebruikt om leverwerking – zoals ontgifting – na te bootsen in het kweekbakje. Dat maakt ze heel geschikt voor onderzoek.”

 

Verstegen werkt met onderzoeksleider dr. Luc van der Laan en promotieonderzoeker Jorke Willemse in het Laboratorium Experimentele Transplantatie en Intestinale Chirurgie (LETIS) van de afdeling Heelkunde aan nieuwe therapieën voor leveraandoeningen. Bovendien wordt onderzoek verricht naar de toepassing van gekweekte levercellen bij levertransplantaties.

 

Willemse: “Voor ons is het zichtbaar maken van organoïden heel belangrijk. Dankzij speciale microscopen en kleurreacties zijn we in staat om het celklompje laagje voor laagje te bestuderen. Al die plakjes samen – in dit geval 340 – vormen een complete 3D-structuur van het organoïde waar je met de computer als het ware doorheen kunt ‘wandelen’. De blauwe kleuring geeft het DNA in de celkernen aan, de rode kleur is F-actine, een eiwit dat de cellen hun vorm en stevigheid geeft.”

Beeld: Jorke Willemse

Lees ook