Podcast

‘Maak overlevingscijfers levertransplantatie openbaar’

Patiënten die een levertransplantatie nodig hebben, hebben het recht te weten wat hun overlevingskansen zijn in het centrum waar zij behandeld worden. Dat betekent: cijfers over de prestaties van ieder centrum voor levertransplantatie publiek maken. Dat zegt hoogleraar leverfalen en levertransplantatie Herold Metselaar in de podcast In Opname van het Erasmus MC.

Deel
7 likes
Leestijd 2 min
Herold Metselaar, hoogleraar leverfalen en levertransplantatie
Herold Metselaar, hoogleraar leverfalen en levertransplantatie

Voor patiënten en verwijzers is het belangrijk om de levertransplantatiecentra objectief te kunnen vergelijken, vindt prof. dr. Herold Metselaar. Dat is nu niet het geval. ‘Als je naar de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting gaat, krijg je de gegevens van heel Nederland te zien. Het is niet te achterhalen hoe de aparte centra presteren. Ik vind dat mensen dat moeten weten’, zegt hij in de podcast. Vooral cijfers over de eenjaarsoverleving en het aantal hertransplantaties zijn belangrijk. Ook de lengte van de wachtlijst speelt een rol. De drie Nederlandse centra hebben een gezamenlijke nationale wachtlijst. Patiënten die via Maastricht naar Aken worden verwezen komen de op Duitse wachtlijst, die langer is.

Kwaliteit

Kwaliteit hangt sterk samen met hoeveel transplantaties een centrum uitvoert, stelt Metselaar. ‘Een kleiner centrum moet zich altijd afvragen: doen wij genoeg transplantaties om de kwaliteit te waarborgen? Want aantallen zijn belangrijk voor kwaliteit. Toen wij 20 transplantaties per jaar deden waren we veel minder goed dan nu we 85 per jaar doen.’

In de toekomst zal het aantal levertransplantaties landelijk groeien naar 200 tot 250 per jaar, vermoedt Metselaar. ‘De vraag is of je dat in vier, drie of twee centra moet doen, wetende dat je pas echt goed wordt als je er minimaal honderd per jaar doet. Ik heb altijd gezegd: niet van drie naar vier centra, maar van drie naar twee centra. Het is veel logischer om de zorg te concentreren. Dat helpt ook tegen het orgaantekort, omdat een goede zorgkwaliteit leidt tot minder hertransplantaties.’

Podcast luisteren

Naast concentratie en kwaliteit van zorg, spreekt Metselaar in de podcast ook over levertransplantatie van levende donoren, leverperfusie en over waarom hij de lever vroeger maar een saai orgaan vond. Beluister de aflevering van In Opname met prof. dr. Herold Metselaar via Spotify, Apple Podcast, Spreaker of Google Podcasts.

Levertransplantatie

Het levertransplantatiecentrum van het Erasmus MC Transplantatie Instituut is één van de vier plekken in Nederland waar patiënten terecht kunnen voor een levertransplantatie. Samen doen de vier centra in Groningen, Rotterdam, Maastricht/Aken en Leiden gemiddeld zo’n 170 levertransplantaties per jaar. Het Erasmus MC Transplantatie Instituut transplanteert als enige centrum de levers van levende donoren bij volwassenen.

Lees ook