Hersentumor

Jelle van Tilburg speelt gitaar tijdens wakkere hersenoperatie

Toen Jelle van Tilburg (34) een maand geleden te horen kreeg dat hij een kwaadaardige hersentumor heeft, ging hij direct op zoek naar ziekenhuizen waar ze de aandoening goed kunnen behandelen. Hij ontdekte dat er over hersentumoren bar weinig bekend is.

Deel
2 likes
Leestijd 3 min

“Hersentumoren zijn voor de meeste mensen een ver-van-mijn-bed-show. Daarom vind ik het belangrijk dat er meer bekendheid komt over de ziekte en over het onderzoek dat wordt gedaan. Een kwaadaardige hersentumor is op dit moment nog niet te genezen. Ze kunnen de tumor zo goed mogelijk verwijderen, maar hij komt op een dag terug”, klinkt het nuchter.

De muzikant en instrumentenbouwer uit Bergen op Zoom besloot niet bij de pakken neer te zitten. Hij bedacht een plan. Een plan dat twee doelen moest dienen. Ten eerste wilde hij geld gaan inzamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Ten tweede wilde hij zo goed mogelijk uit de operatie komen.

Om met het tweede doel te beginnen: hij koos bewust voor een wakkere hersenoperatie. Zo’n operatie wordt in het Erasmus MC met grote regelmaat gedaan. De patiënt wordt, op het moment dat de neurochirurg de hersentumor gaat verwijderen, uit zijn narcose bijgebracht. Bij een wakkere patiënt is immers veel beter te controleren of geen vitale hersenfuncties worden beschadigd. En nee: het weghalen van een tumor in de hersenen doet geen pijn.

Fijne motoriek

“Ik heb met de neurochirurg besproken dat ik graag gitaar wilde spelen tijdens de ingreep”, legt Jelle uit. “Ik wilde zeker weten dat mijn fijne motoriek en creativiteit gehandhaafd werden. Maar ik wilde ook graag dat de operatie en het gitaar spelen werden gefilmd. Zodat de buitenwereld kan zien dat dit kan. Het liefst wil ik dat miljoenen mensen dit filmpje gaan zien en dat ze het onderzoek naar hersentumoren gaan ondersteunen.”

En dus stond er in operatiekamer 4 van het Erasmus MC, naast neurochirurgen Arnaud Vincent en Eelke Bos en ok-verpleegkundige Joan Bouterse, ook een viertal ok-medewerkers klaar. Allen werkten mee om deze wens te helpen realiseren. Klinisch liguïst Djaina Satoer hield Jelle van het begin tot het einde aan de praat om te controleren of zijn spraak, gezichtsuitdrukking en andere lichaamsreflexen intact bleven. Andere ok-medewerkers stonden klaar om arm- en beensteunen van de ok-tafel te verplaatsen als dat nodig was. Ook zat er iemand met zijn Iphone te filmen.

Wish you were here

Dat gitaar spelen was niet zo eenvoudig. Jelle’s hoofd lag muurvast in een klem, zodat neurochirurg Arnaud Vincent zijn werk minutieus nauwkeurig kon doen. De apparatuur die hij daarvoor gebruikte, maakte herrie. Jelle moest dus met beperkt zicht én gehoor zijn muziek ten gehore brengen. Toch kwam er een prachtige versie van het nummer Wish you were here van Pink Floyd uit zijn twaalf-snarige gitaar.

“Ik heb voor dat nummer gekozen omdat iedereen het kent”, vertelt hij twee dagen (!) na de ingreep tijdens een kopje thee in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis. “Het heeft voor iedereen betekenis. Voor mezelf heb ik het gespeeld omdat je tijdens zo’n ingreep het liefste je naasten bij je wilt hebben.”

Zo kalm

Hij leek zich opmerkelijk rustig te voelen tijdens de ingreep. Vroeg zijn toehoorders terloops of er verzoekjes waren. Tokkelde wat op de twaalf snaren. “Ik wilde ook een blues spelen. Een brain surgery blues. Punt is: die specialisten waren allemaal zo kalm, zó beheerst voordat de operatie begon. Daardoor ging ik ook kalm de operatie in.”

De ingreep is goed verlopen, zei neurochirurg Vincent direct na afloop. Jelle: “Het tumorweefsel ligt nu in het laboratorium. Daar gaan ze kijken of vervolgbehandeling, bijvoorbeeld met chemotherapie, zinvol is.”

Erasmus MC Foundation

Mocht hij zich voorlopig fit blijven voelen, dan volgt er een campagne waarvan de opbrengst naar de Erasmus MC Foundation gaat.  De Erasmus MC Foundation financiert onder meer onderzoek naar hersentumoren in het Erasmus MC.

Lees ook het interview met neurochirug Arnaud Vincent over wakkere hersenoperaties.

Lees ook