Erasmus MC

‘Ik zag m’n hartslag letterlijk in mijn ogen’

Het Erasmus MC doet – als een van de weinigen – in studieverband nierablaties bij patiënten met hoge bloeddruk die geen baat hebben bij medicatie. Patiënt, arts, verpleegkundig specialist en onderzoeker vertellen hoe zo’n ingreep gaat.

Deel
1 likes
Leestijd 5 min
Toos Westdorp-Buijs

Toos Westdorp-Buijs

Toos Westdorp-Buijs (63) had meer dan dertig jaar een te hoge bloeddruk. Medicijnen hielpen niet. Een ingreep door specialisten van het Erasmus MC bood uitkomst. “Mijn hartslag zag ik letterlijk in mijn ogen. Continu dat gebonk in mijn oren en veel hoofdpijn. Een opgejaagd gevoel en in rust drijfnat haar. Nee, de oorzaak van dat zweet was niet de overgang, zoals één van de artsen dacht die ik in de loop van de jaren heb ontmoet. Ik sliep slecht en heb verschillende medicijnen geprobeerd om mijn bloeddruk omlaag te krijgen.”

Doodeng

“Totdat ik een vervanger trof van mijn behandelend arts. Een vriendelijke dokter die bedacht dat de hoge bloeddruk mogelijk te maken had met overactieve zenuwen. Hij stelde voor om te bekijken of het mogelijk zou zijn om via de lies de zenuw achter de nierslagader stuk te branden. Ik vond het doodeng, want wat kan er allemaal kapot gaan?
Ik ontmoette dokter Joost Daemen en doorliep een traject of ik geschikt zou zijn voor een nierablatie. Als één van de eerste patiënten werd ik in 2013 behandeld. De zenuwprikkelingen tijdens de behandeling waren heel pijnlijk. Gelukkig was die pijn na afloop weg. Ook sliep ik goed. Toen ik een dag later met ontslag ging, was mijn bloeddruk al omlaag. Nu vier jaar later, heb ik de medicatie met driekwart kunnen afbouwen. Ik ben blij en dankbaar dat het is gebeurd. De begeleiding van de afdeling Cardiologie vind ik heel bijzonder. Ze zien mij als mens en luisteren naar wat ik hen vertel.”

‘Een bewezen eenvoudige ingreep tegen hoge bloeddruk is onze droom’

Alleen in studieverband

“Voor een nierablatie krijgen patiënten een prikje in de lies, een plaatselijke verdoving en een filmpje van de nierslagaders”, vertelt Joost Daemen, interventiecardioloog. “Als de bloedvaten groot genoeg zijn, voeren we met behulp van röntgen een ablatiekatheter op in de nierslagader. De katheter geeft op een paar punten in de slagader enkele seconden energie af, waarmee we de zenuwen doorbranden. Hierdoor neemt de activiteit van de zenuwen die zorgen voor een hoge bloeddruk af. Bij twee van de drie patiënten daalt de bloeddruk. Bij de andere patiënten gebeurt er weinig. Dat is de reden waarvoor de behandeling op dit moment alleen in studieverband wordt verricht. Mogelijk heeft dit te maken met leeftijd en bloedvaten die door de jaren heen stijver worden.”

dr. Joost Daemen

dr. Joost Daemen

‘We blijven patiënten nog een aantal jaar volgen’

Grote verbeteringen

Lida Feyz, arts-onderzoeker: “We onderzoeken bij wie de behandeling het meest effectief is. Er is nog geen eenduidig bewijs dat het werkt. Door artsen wordt verschillend gedacht over het omlaag brengen van de bloeddruk. Toch zien wij bij individuele patiënten al grote verbeteringen in het dagelijks leven. Een hoge bloeddruk is een bekend probleem en toch is het ongrijpbaar.”

Lida Feyz

Lida Feyz

“Iedere patiënt is anders. Niet iedereen heeft baat bij medicijnen. Om voor de ingreep in aanmerking te komen moeten andere lichamelijke oorzaken voor de hoge bloeddruk uitgesloten zijn. Denk aan problemen met de schildklier of bijnieren. Daarom screenen we patiënten vooraf uitgebreid. Na een bloedonderzoek en 24-uurs bloeddrukmeting bekijken we met een CT of MRI scan of de nierslagaders toegankelijk zijn voor een nierablatie. Na de ingreep volgen we de patiënten nog enkele jaren om zicht te krijgen op korte- en langere termijn effecten. In 2018 hopen we voldoende patiënten te hebben.”

Alles vragen

“Hoe de ingreep gaat plaatsvinden en welke mogelijke risico’s er zijn. De ene patiënt wil alles weten, de ander liefst zo min mogelijk”, weet verpleegkundig specialist John de Heide. “Ze kunnen mij alles vragen. Goede communicatie vind ik belangrijk, zodat wederzijdse verwachtingen helder zijn. Ik gebruik voorbeelden die bij de beleving van de patiënt aanslaan.”

John de Heide

John de Heide

“Zo vergelijk ik de hoge bloeddruk soms met tegenwind tijdens het fietsen. Ook voor de medische controles en vragen over medicatie tijdens de opname, kunnen patiënten bij mij terecht. Meestal blijven de ongemakken beperkt tot een kleine blauwe plek in de lies. Vroeger werden deze controles door artsen gedaan. Door deze zorg anders in te richten is er een betere continuïteit voor de patiënt en kunnen we efficiënter werken.”

 

Een nierablatie (ook wel renale denervatie) is een experimentele behandeling die op dit moment alleen in studieverband mag worden toegepast. Patiënten worden vooraf uitgebreid gescreend en na de ingreep enkele jaren gevolgd. www.bloeddrukstudie.nl

 

Lees ook