Erasmus MC

Fundament voor betere borstkankerzorg

Acht ziekenhuizen in de regio Zuidwest-Nederland hebben met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst een volgende stap gezet in het verbeteren van de zorg voor mensen met borstkanker.

Deel
0 likes
Leestijd 3 min
De ziekenhuizen gaan de data uniformeren waarmee ze de resultaten van borstkankerbehandelingen meten. De resultaten worden verzameld en inzichtelijk gemaakt op een dashboard. Zo kunnen de zorgprofessionals eenvoudiger informatie met elkaar delen en resultaten vergelijken met als doel de patiënt direct betere zorg te verlenen.

Het gaat om de borstkankercentra van het:

 

  • Erasmus MC Kanker Instituut
  • Albert Schweitzer ziekenhuis
  • Amphia Ziekenhuis
  • Franciscus Gasthuis & Vlietland
  • Borstcentrum Zuid-Holland-Zuid (Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum)
  • Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

 

team borstkanker

Met het tekenen van de overeenkomst spreken de ziekenhuizen met elkaar af op eenduidige wijze de uitkomsten van behandelingen te meten en die met elkaar te vergelijken op een dashboard. Daartoe hebben ze een gezamenlijk dataprotocol vastgesteld, gebaseerd op de internationaal vastgestelde ICHOM-set. Dr. Linetta Koppert, oncologisch chirurg van het Erasmus MC, (rechts op de foto), heeft hierbij als deelnemer van de internationale ICHOM- werkgroep aan de basis gestaan. ICHOM staat voor: International Consortium for Health Outcomes Measurement.

Borstkankerzorg vergelijken

De data bestaan uit een combinatie van medische uitkomsten en door de patiënt gerapporteerde uitkomsten. Mark Stoutjesdijk, radioloog bij het Ikazia Ziekenhuis, vertelt dat het grote voordeel van de aanpak is dat op deze manier de uitkomsten van borstkankerzorg op regionaal niveau te vergelijken zijn: “Hiermee kunnen we makkelijker met elkaar in gesprek om de zorg te verbeteren.” Projectleider Mariëlle Went vult aan: “Het wordt zelfs mogelijk landelijk en internationaal de borstkankerzorg te vergelijken, omdat er is gekozen te werken met de ICHOM-set.” Juist deze schaalbare aanpak en het visueel maken van de resultaten in een gezamenlijk dashboard is het unieke van deze samenwerking tussen de borstkankercentra.

Betrouwbare partij

Voor het realiseren van het benodigde dataplatform en het dashboard dat daaraan gekoppeld is, is gekozen voor een betrouwbare en onafhankelijke partij: de stichting Dutch Hospital Data. DHD is opgericht door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Zij verzamelt, bewerkt en beheert de data en ontsluiten het als inzichtelijke informatie.

De informatie zal niet alleen gebruikt worden voor vergelijking en samenwerking tussen ziekenhuizen. De door de patiënt aangegeven uitkomsten van zorg zijn direct bruikbaar in de spreekkamer: patiënt en specialist kunnen zo gezamenlijk tot besluitvorming komen over het optimale behandelplan. Het wordt hierdoor eenvoudiger een persoonlijk behandelplan op te stellen of, indien nodig, bij te stellen. “Dat vind ik het mooie van dit project”, zegt Dunja van der Meer, verpleegkundig specialist van het Amphia ziekenhuis. “We kunnen zo met het team iedere patiënt nog beter begeleiden en de zorg bieden die passend is voor de persoon in plaats van voor de aandoening.”

Gelijk in praktijk

Deze nieuwe manier van werken gaat naar verwachting in september 2018 van start. Dan kunnen de eerste data op het platform worden aangeleverd en op het dashboard worden ingezien. Eind 2018 verschijnt het handboek voor nieuwe deelnemers en de e-learningmodules over Waardegedreven Zorg, waarvan dit project een onderdeel is. Ook worden er praktische modules ontwikkeld die de zorgprofessionals ondersteunen in hun gesprekken met patiënten over het behandelplan.

Dit project is mogelijk gemaakt met subsidie van het Citrienfonds en Stichting Coolsingel.

Lees ook