Erasmus MC

Europese beurs voor onderzoek naar behandeling beenmergfibrose

Europese beurs voor onderzoek naar behandeling beenmergfibrose Arts-onderzoeker Rebekka Schneider krijgt de Proof of Concept-beurs van de European Research Council (ERC), voor onderzoek naar beenmergfibrose. De prijs bestaat uit 150.000 euro. In 2017 ontving Schneider al de ERC Starting Grant voor haar onderzoek. Rebekka Schneider | Evert Doorn Fotografie

Deel
0 likes
Leestijd 1 min
Schneider gebruikt de Proof of Concept-beurs ter waarde van 150.000 euro om een mogelijk nieuwe behandeling van beenmergfibrose richting de kliniek te brengen. Dankzij de Starting Grant zette Schneider belangrijke stappen in het onderzoek naar beenmergfibrose. Bij deze aandoening verdringen dikke vezels en littekenvezels de bloedvormende cellen in het beenmerg. Er kunnen dan geen nieuwe bloedcellen worden gevormd. Dit komt voor bij myelofibrose, een vorm van bloedkanker.

Schneider en haar team vonden een eiwit waarmee beenmergfibrose herkend kan worden. Door dit eiwit te remmen lukte het haar om de fibrose te verminderen. Met de Proof of Concept-beurs wilt Schneider nu gaan kijken of het eiwit ook kan worden toegepast in de praktijk: “Deze nieuwe subsidie zal mogelijk helpen bij de vroege diagnose en behandeling van patiënten. Dat ik nu heb gewonnen betekent dus veel voor mij. Al mijn inspanningen in de wetenschap gaan naar een duidelijke droom en visie: de uitkomst voor patiënten met bloedkanker te verbeteren.”

Lees ook