Erasmus MC

Erasmus MC-Sophia doet mee aan onderzoek langetermijngevolgen covid bij kinderen

Er is inmiddels al veel bekend over de langetermijngevolgen van covid-19 bij volwassenen, maar bij kinderen is dat veel minder. Daarom doen kinderlongartsen van het Erasmus MC-Sophia en het Maastricht UMC+ mee aan een onderzoek dat deze week is gestart onder leiding van het Emma Kinderziekenhuis en het Amsterdam UMC, de COPP2-studie.

Deel
0 likes
Leestijd 1 min
covid-kids

Kinderen krijgen niet vaak covid-19 en worden er meestal niet erg ziek van. Slechts in zeldzame gevallen is ziekenhuisopname nodig. Er zijn dus niet veel zorgen over de langetermijngevolgen van covid-19 bij kinderen, maar artsen hopen met de COPP2-studie vragen van ouders te kunnen beantwoorden en ze gerust te stellen met wetenschappelijke onderbouwing.

Vervolgonderzoek

De COPP2-studie wordt geleid door kinderlongartsen Suzanne Terheggen-Lagro en Caroline Brackel van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Kinderlongartsen Mariëlle Pijnenburg en Sanne Kloosterman doen vanuit het Erasmus MC-Sophia mee. Zij willen, zonder het kind te veel te belasten, een antwoord vinden op de vraag: ‘Welk effect heeft covid-19 op kinderen?’ Deze COPP2-studie is het vervolg op een eerdere landelijke studie naar kinderen in het ziekenhuis met covid-19-klachten.

“Zelfs kinderen met onderliggende ziekten worden zelden erg ziek van covid-19. Dit is bij volwassenen heel anders. We verwachten dan ook dat kinderen veel minder langetermijneffecten zullen hebben. Met dit onderzoek hopen we ouders en kinderen echt gerust te kunnen stellen”, aldus Pijnenburg van het Erasmus MC-Sophia.

Meedoen?

Patiënten worden uitgenodigd voor een bezoek in het Erasmus MC-Sophia, zes tot twaalf maanden na de opname in het ziekenhuis. Tijdens een afspraak kijken artsen onder andere of er blijvende klachten of afwijkingen zijn, wordt de kwaliteit van leven in kaart gebracht en de longfunctie onderzocht. Naast het Erasmus MC-Sophia kunnen kinderen het onderzoek ook doen in Amsterdam UMC en het MUMC Maastricht. Afhankelijk van de woonplaats kunnen kinderen in een van deze drie ziekenhuizen meedoen. De COPP2-studie is een samenwerking tussen 47 Nederlandse kinderafdelingen en de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde.

Nog geen internationaal onderzoek

Het is bekend dat (jong)volwassen die covid-19 hebben gehad langdurige klachten kunnen hebben van vermoeidheid, concentratieproblemen, kortademigheid en conditieverlies. Over de gevolgen bij kinderen zijn slechts beperkt gegevens beschikbaar en ook internationaal is hier nog geen onderzoek naar gedaan.

Lees ook