Erasmus MC

Eerste Rotterdamse huisarts krijgt coronaprik

Huisarts Peter Paul Bender kreeg zaterdag 23 januari als eerste huisarts in de regio het Moderna-vaccin tegen het coronavirus van geneeskundestudent Merve Rousian. Dit gebeurde in het Erasmus MC in bijzijn van Heidi van den Brink, bestuurder van Huisartsenposten Rijnmond en dr. Joke Boonstra, lid raad van bestuur van het Erasmus MC.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
Vaccinatie-huisarts-Bender-januari-2021-700
Geneeskundestudent Merve Rousian vaccineert huisarts Peter Paul Bender in bijzijn van Heidi van den Brink en Joke Boonstra

Bender, die al sinds 1987 huisarts is, is blij en opgelucht dat hij dit weekend al gevaccineerd kon worden. “Het is prettig om te weten dat jezelf beter beschermd bent tegen het virus, maar ook omdat ik op die manier kwetsbare patiënten in mijn praktijk bescherm. Want als huisarts weet je niet altijd van te voren of iemand het virus bij zich draagt en het is van groot belang dat ik anderen niet besmet.”

Deze week werd besloten om te beginnen met het vaccineren van huisartsen vanwege de snelle opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Huisartsen en medewerkers van huisartsenposten die in aanmerking komen, kunnen hun eerste prik halen bij een ziekenhuis in hun regio.

Operatie

Op 23 en 24 januari krijgen meer dan 500 huisartsen per dag hun vaccinatie in het Erasmus MC. Heidi van den Brink: “Ik ben er enorm trots op dat deze enorme logistieke operatie is gelukt dankzij de mooie samenwerking met het Landelijk Netwerk Acute Zorg en het Erasmus MC!”

Onmisbaar

Joke Boonstra: “De huisartsen zijn onmisbaar voor de spoedzorg in onze regio en belangrijk voor een goede doorstroom van patiënten naar de ziekenhuizen. Wij staan klaar en willen snel en goed voorbereid zijn op wat ons komende tijd te wachten staat. Het is mooi om te zien dat het door onze nauwe samenwerking is gelukt om deze vaccinatieronde in een week tijd te organiseren.”

Tweede prik

De huisartsen krijgen twee vaccinacties van het Moderna-vaccin. De tweede prik krijgen zij over vier weken. Het vaccin is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zij toetsen de vaccins op veiligheid, betrouwbaarheid en werkzaamheid.

Vaccinatiecampagne

Dit weekend start in 12 van de 23 aangewezen ziekenhuizen in het land de vaccinatie van huisartsen en medewerkers van huisartsenposten (HAP). Het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft samen met de ziekenhuizen en de koepelorganisaties LHV en een de landelijke vaccinatiecampagne voor huisartsen gecoördineerd. Regionaal is de organisatie opgepakt door Regionaal Overleg Acute Zorg en HAP’s.

Het vaccineren van huisartsen hun medewerkers maakt deel uit van het vervroegd vaccineren van zorgmedewerkers in de acute zorg. Daarmee is gestart op 6 januari met het vaccineren van acute zorgmedewerkers van ziekenhuizen en ambulanceposten.

Ruim 6.000 van de 15.000 huisartsen en medewerkers worden in deze eerste ronde gevaccineerd met het Moderna-vaccin. Vanwege vertraagde levering van het vaccin worden de overige medewerkers vanaf 3 februari gevaccineerd.

Fotobijschrift: Geneeskundestudent Merve Rousian vaccineert huisarts Peter Paul Bender in bijzijn van Heidi van den Brink (links) en Joke Boonstra (rechts)

Lees ook