Erasmus MC

Eerste ‘ErasmusHug’ een feit

Vandaag nam verpleegkundige Hanneke de Koning de allereerste ‘ErasmusHug’ in ontvangst. De Koning (rechts op de foto) is geestelijk moeder van de ErasmusHug, een comfortabel hemdje voor kinderen met een steunhart.

Deel
0 likes
Leestijd 3 min
BabyHUG02
Pascale Mertens (l) van Asico en verpleegkundige Hanneke de Koning met de eerste ErasmusHug

Patiëntjes die wachten op een donorhart krijgen zo’n tijdelijk steunhart in aanloop naar een harttransplantatie. Een spannende tijd waarin enige comfort meer dan welkom is. Zorgkleding leverancier Alsico heeft daarom de eerste ErasmusHug in productie genomen in verschillende kleuren en maten.

 

Intensieve periode

Patiëntjes met een steunhart verblijven altijd voor een lange tijd op de Intensive Care Kinderen van het Kinderthoraxcentrum in het Erasmus MC-Sophia. Dit is de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen wordt uitgevoerd. Een intensieve en spannende periode voor het kind, de ouders en omgeving.

 

Steunhart

Het steunhart wordt geplaatst in afwachting van de beschikbaarheid van een donorhart. Het neemt de functie van de linkerhartkamer over en is met het hart verbonden via twee buisjes (canules) die in de borstkas van het kind worden ingebracht.

 

Comfortabel hemdje

De buisjes worden dagelijks verzorgd en steriel verbonden. Vroeger gebeurde dat met gaas en windels, wat soms leidde tot jeuk en ongemak. Tot verpleegkundige Hanneke de Koning op het idee kwam om een hemdje te naaien dat comfortabel zit en makkelijk aan en uit kan worden gedaan. Het hemdje zorgt voor minder jeuk en houdt het verband beter op z’n plaats wat de verzorging makkelijker maakt.

Verpleegkundigen doen de ErasmusHug om bij een pop.

Hanneke de Koning: “Het comfort voor het kind vind ik het allerbelangrijkste, ze lopen soms maanden met een steunhart rond. Verder doe ik het voor de dankbaarheid van zowel het kind als de ouders. De kinderen vinden het geweldig! Ik maak ze in alle kleuren, met printjes of figuurtjes. Ik vind het heel mooi dat Alsico de ErasmusHug in productie neemt. Ik ben nu met pensioen en dit is de kroon op mijn carrière.”

“Ik ben nu met pensioen en dit is de kroon op mijn carrière.”

Erasmus Hug

Alsico Zorgkleding heeft het idee van Hanneke uitgewerkt in een model dat zij kosteloos ter beschikking stellen. En zo is de ‘ErasmusHug’ ontstaan, beschikbaar in verschillende kleuren en maten, en voor ieder patiëntje liggen er drie klaar. Het Erasmus MC-Sophia heeft de primeur, maar samen met Alsico wordt gekeken naar de mogelijkheden om de ErasmusHug ook internationaal aan te bieden.

(V.l.n.r.) Verpleegkundig specialist Dayenne Schreutelkamp, Nathalie Popken van Technology Transfer Office, verpleegkundige Hanneke de Koning, Pascale Mertens van Alsico en kindercardioloog Ulrike Kraemer zijn blij met de ErasmusHug.

Meer informatie

Kijk op de website van het Erasmus MC voor informatie over een steunhart bij kinderen.

Lees ook