Zwangerschap

Alcoholgebruik van aanstaande moeder houdt verband met gezichtsvorm kind

Kinderen van moeders die alcohol drinken tot drie maanden voor ze zwanger worden hebben een andere gezichtsvorm dan kinderen van moeders die geen alcohol drinken rondom de zwangerschap. Het verband is al aanwezig bij kleine hoeveelheden alcohol en als vrouwen stoppen met drinken zodra ze zwanger zijn.

Deel
6 likes
Leestijd 4 min
figuur 2

Dit concluderen onderzoekers van Erasmus MC in het wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction. Aangezien dit een observationeel onderzoek is, kan niet worden aangetoond dat alcoholgebruik de veranderingen in gezichtsvormen veroorzaakt, maar alleen dat het ermee samenhangt.

De onderzoekers vonden een verband tussen blootstelling aan alcohol voor de geboorte en gezichtsvorm bij negenjarige kinderen. ‘Hoe meer alcohol de moeders dronken, hoe meer veranderingen er waren. De meest voorkomende kenmerken waren een opstaande neuspunt, een verkorte neus, een naar buiten gedraaide kin en een naar binnen gedraaid onderste ooglid,’ zegt onderzoeker in opleiding Xianjing Liu. Liu ontwikkelde het algoritme dat de onderzoeksgroep van dr. Gennady Roshchupkin, afdelingen Epidemiologie en Radiologie & Nucleaire Geneeskunde, gebruikte.

Het is voor het eerst dat het verband tussen alcoholconsumptie van de moeder en gezichtsvorm van het kind beschreven wordt bij kleine hoeveelheden alcohol. De bevinding is belangrijk omdat de vorm van het gezicht van kinderen een aanwijzing kan zijn voor gezondheids- en ontwikkelingsproblemen.

Gezondheidsspiegel

Het gezicht weerspiegelt volgens de onderzoekers de gezondheid van een kind. ‘Blootstelling aan alcohol vóór de geboorte kan aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor de gezondheidsontwikkeling van een kind. Als een moeder regelmatig veel drinkt, kan dit resulteren in FAS (kader). Wij tonen nu voor het eerst aan dat er ook een verband is tussen alcoholgebruik in lichte mate en vóór de zwangerschap en de vorm van het gezicht van het kind. Dit is ook de eerste studie die de vraag onderzoekt bij kinderen met meerdere etnische achtergronden’, aldus onderzoeksleider Roshchupkin.

Ook bij weinig alcohol

Dat gezichtsveranderingen optreden bij veelvuldige alcoholconsumptie was al bekend. De onderzoekers vonden echter ook een verband tussen blootstelling aan alcohol en gezichtsvorm als de moeders voor of tijdens de zwangerschap zeer weinig dronken. Het ging om minder dan 12 gram alcohol per week, dat is gelijk aan een klein glas wijn van 175 ml of een glas bier van 330 ml.

Bij kinderen op dertienjarige leeftijd werd er geen verband meer gevonden tussen alcoholgebruik en gezichtsvorm. Roshchupkin: Het is mogelijk dat de veranderingen afnemen of worden verdoezeld door normale groeipatronen naarmate een kind ouder wordt. Maar dat betekent niet dat het effect van alcohol op de gezondheid ook verdwijnt. Daarom benadrukken wij dat er geen veilig niveau van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap bestaat. En dat het raadzaam is om reeds vóór de conceptie te stoppen met het drinken van alcohol om ervoor te zorgen dat de gezondheid van het kind niet wordt aangetast.’

FAS

FAS staat voor Foetaal Alcoholsyndroom en is een combinatie van groeiachterstand, neurologische stoornissen en een herkenbaar abnormale gezichtsontwikkeling. Tot de symptomen behoren cognitieve stoornissen, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), leerproblemen, geheugenproblemen, gedragsproblemen en spraak- en taalachterstand. Het is reeds bekend dat FAS wordt veroorzaakt door het drinken van de moeder tijdens de zwangerschap, in het bijzonder zwaar drinken.

De onderzoekers gebruikten kunstmatige intelligentie (AI) en deep learning technologie. ‘Het gezicht is complex en het analyseren ervan is een uitdagende taak. 3D-beeldvorming helpt veel, maar vereist geavanceerde algoritmen. Wij hebben een AI-gebaseerd algoritme ontwikkeld, dat met hoge-resolutie driedimensionale beelden van gezichten tweehonderd kenmerken produceert’, aldus Roshchupkin.

Generation R

De onderzochte moeders en kinderen maken deel uit van Generation R, een lopend bevolkingsonderzoek naar zwangere vrouwen en hun kinderen vanaf het foetale leven. De kinderen in deze analyse werden geboren tussen april 2009 en januari 2006.

Alcoholgebruik

Informatie over het alcoholgebruik van de moeders werd verkregen uit vragenlijsten die de vrouwen invulden tijdens hun zwangerschap. Er waren moeders die niet dronken voor of tijdens de zwangerschap, moeders die dronken tijdens de drie maanden voor de zwangerschap maar stopten toen ze zwanger werden en moeders die dronken tijdens de zwangerschap.

Figuur 1 Illustratie: Tier 1: alleen alcohol voorafgaand aan zwangerschap; Tier 2a: alcohol tijdens zwangerschap; Tier 2b: alcohol alleen tot en met 1ste trimester zwangerschap.

Figuur 2 Illustratie: toont het verband tussen hoeveelheden alcohol en gezichtsvorm: het effect wordt groter met meer alcohol (level 4-6); het patroon blijft hetzelfde, maar is minder zichtbaar als er minder alcohol is gebruikt. PAE = Prenatal Alcohol Exposure

 

 

Lees ook