Grote impact in maatschappij

ZonMw-Parel voor SWITCH-studie

De SWITCH-trial, die hoofd apotheek prof.dr. Hugo van der Kuy middenin de coronapandemie razendsnel opstartte, bewees dat het goed mogelijk is om na een eerste coronavaccinatie met Janssen vervolgens te wisselen naar het Moderna of Pfizer vaccin. Het combineren van de verschillende vaccins leidt zelfs tot een betere bescherming. Het SWITCH-consortium kreeg op 3 november een Parel van ZonMw.

Deel
1 likes
Leestijd 1 min
ZonMW Parel
Hugo van der Kuy, SWITCH studie, Parel ZonMw

In januari 2022 publiceerde de SWITCH onderzoeksgroep de resultaten in Nature Medicine.

Het was een onderzoeksproject met veel hoogte- en dieptepunten, zegt Van der Kuy. ‘We hebben heel hard gewerkt maar kregen ook veel energie van dit project; we voelden de maatschappelijke verantwoordelijkheid.’ Bijzonder was de snelle implementatie. ‘Bij mijn eerdere studies heb ik nooit meegemaakt dat de overheid de conclusies zó snel overnam. De RIVM en de Gezondheidsraad gebruikten onze data en via hen belandden die na ruim een maand al in de beleidsstukken voor de Tweede Kamer’, aldus een trotse Van der Kuy.

Op deze Parelpagina van ZonMw is meer informatie te vinden en een filmpje waarin onderzoekers aan het woord komen.

Uitreiking ZonMw parel, vlnr Rory de Vries en Corine Geurts van Kessel, virologie, Hugo van der Kuy, apotheek en Véronique Timmerhuis, directeur ZonMw

Lees ook