Afscheid

Koninklijke onderscheiding voor thoraxchirurg Ad Bogers

Na ruim 34 jaar nam prof. dr. Ad Bogers op vrijdag 13 mei afscheid van het Erasmus MC. De thoraxchirurg en afdelingshoofd Cardiothoracale Chirurgie werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Deel
17 likes
Leestijd 2 min
WhatsApp Image 2022-05-18 at 2.18.50 PM

Op het afscheid werd Bogers geroemd om zijn inspanningen om de thoraxchirurgie in het Erasmus MC en in Nederland te brengen naar het huidige hoge niveau. Door samen te werken buiten het eigen vakgebied, nieuw talent aan te trekken en op te leiden, zowel op chirurgisch als op organisatorisch gebied, zorgde Bogers voor een academische omgeving waar talent kon en kan floreren. Hij heeft heeft ruim 600 wetenschappelijke publicaties op zijn naam en heeft ruim 50 promovendi begeleid.

Luisterend oor

Bogers had in de ogen van zijn collega’s vrijwel altijd gelijk waar het ging om de zorg voor de patiënt en welke ingreep of operatie nodig was. Maar altijd met een luisterend oor voor andere inzichten. Zijn doortastendheid, vasthoudendheid en visie, maar ook diepgravend wetenschappelijk onderzoek in verschillende settings brachten het Thoraxcentrum waar het nu is. De thoraxchirurg stond aan de wieg van het harttransplantieprogramma en het steunhartprogramma bij kinderen.

Officier in Orde van Oranje-Nassau

Vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse samenleving behaagt het Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander Ad Bogers te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgemeester Judith Bokhove van Rotterdam speldde hem de daarbij behorende versierselen op.


Uit de voordrachtbrief: ‘Onder zijn dienend leiderschap is de afdeling cardio-thoracale chirurgie van het Erasmus MC de afgelopen decennia uitgegroeid tot een (inter)nationaal expertisecentrum waarin naast patiëntenzorg, de talentontwikkeling, wetenschappelijk onderzoek en samenwerking centraal staan. Met zijn bijzondere klinische vaardigheden als congenitaal kindercardiothoracaal chirurg heeft hij een onmiskenbare bijdrage geleverd aan de doorontwikkeling van de cardiothoracale chirurgie. Tot slot heeft prof. Bogers veel betekend voor (ouders van) de duizenden patiënten met aangeboren hartafwijkingen die hij heeft geopereerd en heeft hij daarnaast een belangrijke bijdrage geleverd aan de professionalisering van belangenbehartiging voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen.’

Diepgravend

Vertrouwen op het talent en het inzicht van de mensen om hem heen: Bogers noemde het in zijn afscheidsspeech ‘van leiding nemen naar leiding geven’. Na zijn pensionering gaat Bogers als junior-archeoloog op stage bij een opgraving in Griekenland. Voor opnieuw diepgravend onderzoek.

Ad Bogers, cardiothoracaal chirurg. Foto’s: Emile Peters

Lees ook