‘Match voor het leven, orgaantransplantatie nu en in de toekomst’ was het thema van Lof der Geneeskunst 2023. Afgewisseld door muziek en dansoptredens van Codartsstudenten spraken hoogleraren Marlies Reinders, Robert Porte en Amir Zadpoor over orgaantransplantatie. Voorzitter van de Raad van Bestuur Stefan Sleijfer en vice-voorzitter Joke Boonstra openden Lof der Geneeskunst. De incidenten van 28 september werden herdacht met een minuut stilte.
Lof der Geneeskunst is in zijn geheel terug te kijken via de livestream.
Generous Bodies/Generous Minds
De Erasmus MC – Science Gallery presenteerde de tentoonstelling ‘Generous Bodies / Generous Minds’ op Lof der Geneeskunst. Deze expositie werd gemaakt in samenwerking met de ontvangers van donororganen, wetenschappelijk onderzoekers, artsen, kunstenaars, ontwerpers en jongeren.
Te zien waren onder andere een perfusiemachine en een gedecellulariseerde lever. Kunstenaars die speciaal een werk hebben gemaakt zijn Moosje MotiGoosen, Marleine van der Werf, Liza Wolters en Pragya Jain.
De kansen en uitdagingen van orgaantransplantatie
Internist-nefroloog Marlies Reinders vertelde over de eerste niertransplantatie die in 1954 werd uitgevoerd bij een identieke tweeling. Dat de ontvanger en de donor hetzelfde DNA hadden, voorkwam dat het orgaan werd afgestoten. Zeventig jaar later hebben immunosuppressieve medicijnen ervoor gezorgd dat transplantaties steeds succesvoller zijn. Reinders legde uit dat er nu ontzettend veel mensen op de wachtlijst staan voor een donororgaan, hoe dat komt en aan welke oplossingen in het Erasmus MC wordt gewerkt.
Organen bewaren: van koelbox tot machineperfusie
Wat heb je nodig om een lichaam na te bootsen? Dat is de hamvraag bij machineperfusie en die vraag beantwoordde transplantatiechirurg Robert Porte in zijn presentatie. Met machineperfusie, een techniek waarmee donororganen buiten het lichaam langer bewaard, getest en misschien zelfs verbeterd kunnen worden. Zo komen er meer donororganen in aanmerking voor transplantatie.
Print de toekomst
Hoogleraar Biomaterials & Tissue Biomechanics aan de TU Delft Amir Zadpoor liet zien wat er allemaal komt kijken bij het printen van organen en weefsels. Hij vertelde hoe zogenoemde ‘organ-on-a-chip’ technologie nu al gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek. Amir Zadpoor werkt aan het ‘organ-on-a-chip’ onderzoek binnen de Convergence, de samenwerking tussen het Erasmus MC, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.