Antistoffen

Gezocht voor ontwikkeling coronabehandeling: mensen die net genezen zijn

Wie genezen is van een coronavirusinfectie, heeft meestal beschermende antistoffen in het bloed. En precies díe antistoffen kunnen Sanquin Bloedbank en het Erasmus MC goed gebruiken. Ze kunnen mogelijk dienen als geneesmiddel voor patiënten die met corona zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Deel
0 likes
Leestijd 5 min

Foto: Shutterstock

“We gaan zo snel mogelijk onderzoeken of dit werkelijk zo is”, zegt internist infectioloog Bart Rijnders. “De ethische commissie gaf vandaag groen licht voor de start van deze studie. Daarom zoeken we op korte termijn mensen die genezen zijn van het coronavirus – ook wel Covid-19 of ook SARS-CoV-2 genoemd – en nu plasma willen doneren.”

Wat is plasma?

Rijnders: “Plasma is een onderdeel van het bloed. Het bestaat voornamelijk uit – geel – vocht en eiwitten, maar dus zonder de bloedcellen.”

Waarom is het mogelijk geschikt als geneesmiddel voor coronapatiënten?

“De antistoffen binden het virus en schakelen het uit. Het is nog niet zeker dat het mensen die corona hebben, kan genezen. Maar heel recent onderzoek in het Erasmus MC laat alleszins zien dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen. En een Chinees onderzoek liet zien dat apen maar één keer besmet kunnen worden en dat ze dus inderdaad door die antistoffen beschermd worden tegen het virus.”

Normaal wordt een nieuw geneesmiddel eerst getest op diermodellen. Is deze behandeling wel veilig?

“We weten dat plasma, als je het op de juiste manier afneemt en toedient, een veilige behandelmethode is. Het wordt vaker gebruikt als behandeling voor andere ziekten. Het is heel erg vergelijkbaar met een bloedtransfusie, want het is een onderdeel van je bloed. Vandaar dat een samenwerking met Sanquin logisch is.”

Hoe werkt het doneren van plasma?

“Op dezelfde manier als het geven van bloed. Het bloed gaat naar een apparaat dat het plasma scheidt van de bloedcellen. Die bloedcellen krijg je via dezelfde naald weer terug. Het doneren van plasma is minder belastend voor je lichaam dan gewone bloeddonatie. Je merkt er – behalve die prik in je arm – weinig van; je krijgt alle cellen weer terug en je lichaam vult de stofjes in het plasma snel weer aan.”

 

Illustratie: Shutterstock

Kan iedereen donor zijn?

“Nee, alléén mensen die ziek waren door het coronavirus (bewezen met een test) en daar ondertussen van genezen en klachtenvrij zijn. Dus niet meer hoesten of benauwd, geen koorts en geen verkoudheidsklachten meer hebben.
Donoren hoeven overigens niet in het ziekenhuis opgenomen te zijn geweest zolang de coronavirusinfectie maar met een test bewezen is.”

“Het plasma wordt afgenomen bij bloedbank Sanquin (zie kader Werkwijze Sanquin). Voor je kunt doneren, doorloop je de gebruikelijke procedure: je beantwoordt vragen over je gezondheid, mede om te bepalen of er een risico is op bloedoverdraagbare aandoeningen. Daarna wordt je bloed op een aantal daarvan getest (hepatitis, hiv, syfilis).”

Hoeveel donoren zijn nodig?

“We zoeken erg veel verschillende donoren. Juist omdat er strenge voorwaarden gelden en omdat we voor alle acht de bloedgroepen plasma nodig hebben. Bovendien hopen we dit onderzoek zo snel mogelijk ook aan andere ziekenhuizen in de regio te kunnen aanbieden. Stuur deze boodschap dus alsjeblieft door aan zoveel mogelijk andere mensen. Samen kunnen we het coronavirus bestrijden!”

Waar kun je je aanmelden?

“Denk je dat je aan de voorwaarden voldoet, stuur dan een mail naar concovid.study@erasmusmc.nl met je naam, telefoonnummer en wanneer je bereikbaar bent. Geef ook door welk laboratorium de coronavirustest heeft gedaan. Als je dat niet zelf weet, dan kan de arts die de test heeft afgenomen je dat vertellen. Wanneer je die arts niet kan bereiken maar het is een arts uit Rotterdam, kan je ons de naam geven zodat wij dit kunnen uitzoeken. Als het de huisarts was, geef dan ook alvast de naam en het telefoonnummer van je huisarts aan ons door. Wanneer de test door de GGD Rotterdam gedaan werd, zet dat dan ook in je mail. Check voor je mailt de minimum voorwaarden die we hebben opgesteld om als donor te kunnen fungeren hier.”

Krijg je een vergoeding voor het doneren van plasma?

“Nee, we kunnen gezien de uitzonderlijke omstandigheden geen vergoeding geven. Dit onderzoek en alles wat erbij komt kijken, wordt georganiseerd zonder enige financiële ondersteuning. Maar plasma donoren krijgen uiteraard wel de grote dankbaarheid van het medisch personeel en van alle patiënten die we hiermee hopen te helpen!”

Meer uitleg over het onderzoek vind je in onderstaande presentatie:
https://youtu.be/tUWv4TwM4GI

Zien hoe het geven van plasma gaat?  Bekijk dit filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=TZFJkzNTh-I

Werkwijze Sanquin

De werkwijze van Sanquin is als volgt: wie van de onderzoekers van het Erasmus MC te horen heeft gekregen dat aan alle eisen is voldaan, wordt doorverwezen naar een aanmeldlink op de site van Sanquin. Daar kunnen deelnemers zich als COVID plasmadonor aanmelden. De onderzoekers van het Erasmus MC sturen de gegevens van de deelnemers door naar Sanquin. Sanquin neemt dan contact op en loopt dan alles nog een keer met de deelnemer door.

Mochten de Erasmus MC-onderzoekers dat nog niet gedaan hebben, dan controleert Sanquin – met toestemming van de deelnemer – de coronavirus testuitslag. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt voor de afname van plasma. Dit kan eventueel ook ’s avonds. De afname vindt plaats bij een bloedbank in de buurt van de deelnemer. Bijvoorbeeld bij de vestiging aan de Wytemaweg 10, naast het Erasmus MC.

 

 

 

Lees ook