Podcast

Maak second opinion bespreekbaar bij prostaatkanker

Mannen met prostaatkanker: maak een second opinion bespreekbaar. Die oproep doet internist-oncoloog prof. Ronald de Wit van het Erasmus MC Kanker Instituut in de podcast In Opname. Volgens hem vragen niet genoeg prostaatkankerpatiënten om een second opinion.

Deel
5 likes
Leestijd 2 min
second opinion
Bij de behandeling van prostaatkanker is tegenwoordig veel te kiezen.

Nieuwe behandelingen en de juiste volgorde van behandelingen. In de zorg voor prostaatkankerpatiënten is de afgelopen tien tot twaalf jaar veel veranderd. Niet alle internist-oncologen zijn op de hoogte van de laatste inzichten, stelt prof. Ronald de Wit in de podcast van het Erasmus MC.

Daarom is het met name op het moment dat de prostaatkanker zich onttrekt aan de eerste hormoonbehandeling, belangrijk om een second opinion aan te vragen, stelt De Wit. ‘Dan ligt er een heel palet aan keuzes: een volgende hormoonbehandeling, chemotherapie of een behandeling met radioactieve stoffen.’

Schroom

Veel patiënten ervaren schroom om een second opinion aan te vragen, erkent De Wit. Toch is het volgens hem de moeite waard om over die drempel te stappen. Bij een op de drie second opinions die hij uitvoert, zou hij een andere behandeling hebben gekozen. ‘Je kunt beter een paar weken de tijd nemen en een goede behandeling inzetten dan ergens haastig mee beginnen en uiteindelijk kansen verliezen. Het zijn de nuances waar het om gaat. Maar uiteindelijk kan het gaan om maanden overlevingswinst.’

In de podcast geeft De Wit praktische tips om het gesprek over een second opinion aan te gaan en vertelt hij hoe zo’n second opinion in zijn werk gaat.

De podcast In Opname is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts en Spreaker.

Erasmus MC Kanker Instituut

Meer weten over de behandeling van prostaatkanker in het Erasmus MC Kanker Instituut? Lees ook:

Lees ook