Koninklijke onderscheiding

Lintje voor scheidend prof. Herold Metselaar

Prof. Herold Metselaar heeft vorige week tijdens zijn afscheidsrede ‘Denken in oplossingen’ een Koninklijke onderscheiding gekregen.

Deel
8 likes
Leestijd 2 min
lintje voor Herold

Metselaar werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Rotterdamse wethouder Arjan van Gils speldde de versierselen bij hem op.

Energiek

‘Kennis en expertise delen, informeren en samenwerken. Dat is uw credo,’ sprak Van Gils de gelauwerde toe. ‘Of het nou gaat om samenwerking met collega’s uit andere ziekenhuizen, het begeleiden van promovendi, of patiënten helpen hun weg te vinden in een complex ziekteproces:  in al deze contacten toont u zich kordaat, energiek en zeer begripvol. Die kwaliteiten zorgen ervoor dat mensen u in uw hart sluiten en, niet onbelangrijk, op u vertrouwen. Ze hebben u graag als arts of collega.’

Herold Metselaar stond samen met chirurg Huug Tilanus aan de basis van het levertransplantatieprogramma in het Erasmus MC, dat inmiddels met zo’n 80 transplantaties per jaar het grootste van Nederland is.

Betrokkenheid

Het programma kwam tot bloei omdat Metselaar het belang zag van een inhoudelijk sterk en multidisciplinair team, bracht de wethouder in herinnering. De nauwe samenwerking tussen onder anderen chirurgen, anesthesiologen, radiologen en diëtisten vergrootte de betrokkenheid van professionals, schonk bezorgde patiënten vertrouwen en rust en leidde tot een betere kwaliteit van de zorg.

Leverdonatie

‘Ook spande hij zich in om het levende leverdonatie programma op te starten en de Nederlandse orgaantransplantatie-registratie te verbeteren. Naast zijn rol als arts, wetenschapper en promotor was (en is) hij ook actief als bestuurslid binnen de Stichting voor Lever en Maag- Darm Onderzoek,  de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie en voorzitter van de METC.’ De afscheidsrede van Metselaar is hier terug te zien.

Transparantie

Eerder dit jaar brak Metselaar een lans voor meer transparantie over de cijfers met betrekking tot levertransplantatie. Patiënten die een levertransplantatie nodig hebben, hebben het recht te weten wat hun overlevingskansen zijn in het centrum waar zij behandeld worden, vindt hij. Dat betekent: cijfers over de prestaties van ieder centrum voor levertransplantatie publiek maken. Luister het pleidooi van Metselaar terug in de podcast In Opname van het Erasmus MC.

Lees ook