Transplantatiegeneeskunde

Erasmus MC Transplantatie Instituut officieel geopend

Het Erasmus MC Transplantatie Instituut is vandaag officieel geopend in aanwezigheid van de Rotterdamse wethouder Christine Eskes.

Deel
18 likes
Leestijd 2 min
Transplantatie Instituut is open

Het Erasmus MC Transplantatie Instituut is het grootste centrum in Nederland voor levertransplantaties, niertransplantaties, longtransplantaties en harttransplantaties, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Topzorg

Onder het virtuele dak van het instituut werken vele specialismen samen om aan alle patiënten topzorg te kunnen verlenen. ‘Want samen, en vooral ook samen met de patiënt, weten we meer én kunnen we meer,’ zegt hoogleraar transplantatiechirurgie Jan IJzermans namens de vele zorgprofessionals die in het Transplantatie Instituut werken.

‘MDL-artsen, internist-nefrologen, cardiologen, longartsen, anesthesisten, intensivisten, chirurgen en revalidatieartsen stellen het hoogst haalbare transplantatie- en revalidatietraject op. Altijd in samenspraak met de patiënt.’

Door die intensieve samenwerking blijven specialisten voortdurend van elkaar leren, betoogt IJzermans. ‘Dat is belangrijk, want de kennis over transplantatie van één orgaan werkt door in de kennis over transplantatie van andere organen.’

‘De sterfte op de wachtlijst móet omlaag’

In het Erasmus MC Transplantatie Instituut zijn de laatste kennis en de nieuwste technieken aanwezig. Maar er wordt ook geïnvesteerd in innovatie. Te transplanteren organen worden vóór de transplantatie zo goed mogelijk voorbereid door middel van perfusie. Chirurgische technieken worden verfijnd om complicaties te  voorkomen.

‘Een gezond orgaan is heel belangrijk bij transplantatie. We brengen de organen in de best mogelijke conditie vóór de transplantatie. Dat geeft de patiënt de beste kansen. En zo gaat het orgaan zo lang mogelijk mee. Samen met wetenschappers speuren onze transplantatie-specialisten steeds naar nieuwe behandelmogelijkheden. Want de sterfte op de wachtlijst móet omlaag’, zegt IJzermans.

Leefstijlprogramma’s

Specialisten en wetenschappelijk onderzoekers verbeteren bovendien voortdurend de nazorg om afstoting en bijwerkingen van medicatie voorkomen. Ook steken specialisten, samen met de patiënt, veel energie in leefstijlprogramma’s om de conditie van de patiënt zo goed mogelijk te houden, zowel voor als na de transplantatie.

Wethouder Christine Eskes sprak waarderende woorden over de oprichting van het Erasmus MC Transplantatie Instituut. Zij vertelde haar toehoorders uit eigen ervaring hoe groot de impact van een transplantatie kan zijn. Een vriendin kreeg twee jaar geleden een nieuwe lever, waardoor haar leven totaal veranderde.

Lees meer op de website van het Erasmus MC Transplantatie Instituut.

Lees ook