Reuma en borstvoeding

Micky (39) heeft reumatoïde artritis en geeft borstvoeding

De Haarlemse school- en consultatiebureauarts Micky Abbink (39) heeft reumatoïde artritis en koos met volle overtuiging voor borstvoeding toen ze moeder werd van haar derde kind. Zij is één van de jonge moeders met deze chronische ziekte die hun baby steeds borstvoeding geven, ondanks het feit dat zij medicijnen gebruiken om hun ziekte te onderdrukken. De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC deed daar onderzoek naar.

Deel
8 likes
Leestijd 4 min
Micky en Lotis reuma en borstvoeding landscape

Abbink heeft sinds 2019 reumatoïde artritis en vroeg haar reumatoloog in het ziekenhuis in Haarlem eind 2020 om een verwijzing voor het Erasmus MC. Zodoende belandde ze eind december 2020 met een kinderwens op het spreekuur van reumatoloog Radboud Dolhain. Hij doet al jaren onderzoek naar de invloed van reuma op jonge vrouwen en mannen met een kinderwens en heeft voor hen een speciaal spreekuur.

Extra medicatie

Abbink vertelt haar verhaal in een knus koffiezaakje in Haarlem, met haar stralende en blakende dochter Lotis op schoot. ‘Dokter Dolhain schreef direct extra medicatie voor. Hij legde uit: een vrouw wil tijdens haar zwangerschap instinctief zo min mogelijk medicijnen slikken. Maar bij reumapatiënten is het juist belangrijk om de ziekte rustig te houden. Opvlammende reuma is niet goed voor een zwangerschap. We moesten de reuma dus de kop in drukken. Ook omdat actieve ziekte de vruchtbaarheid vermindert.’

Flierefluitend

Achteraf bleek dat Micky al twee weken in verwachting was toen ze voor het eerst bij Dolhain op het spreekuur was. De zwangerschap verliep probleemloos. ‘Ik ging er flierefluitend doorheen. Al voordat ik wist dat ik in verwachting was, had ik met dokter Dolhain besproken dat ik graag borstvoeding wilde geven. Ik heb het mijn twee oudere kinderen van 5 en 7 ook gegeven. Met borstvoeding geef je een baby zoveel mee.’

Borstvoeding geven kan veilig als je de moderne reumamedicatie gebruikt, drukte Dolhain haar op het hart. ‘Ik vond de beslissing om door te slikken tijdens de borstvoeding gemakkelijker dan tijdens mijn zwangerschap.’

Opvlamming

En medicatie slikken bleek meer dan nodig. Want zes weken na de geboorte van Lotis vlamde de reuma hevig op. ‘Dat schijnt vaker te gebeuren na een geboorte, ik was er al voor gewaarschuwd. Ik had echt overal pijn, kon helemaal niets meer, ik kon zelfs mijn oudste kinderen niet naar school brengen.’

Ze kreeg biologicals, een nieuwe generatie reumamedicijnen voorgeschreven om de ziekte weer rustig te krijgen. ‘Dat was wel een stap. Ik moet de medicijnen eens per twee weken zelf inspuiten. Maar de reumaconsulente verzekerde me: als er al sporen van het medicijn bij de baby terecht komen, dan kan dat geen kwaad. Ze worden in haar maag afgebroken. Heel geruststellend vond ik dat.’

Toeval

Abbink ontdekte het spreekuur van Dolhain bij toeval. ‘Eigenlijk is het jammer dat reumatologen vrouwen met een kinderwens daar niet automatisch heen verwijzen. De mijne deed dat in elk geval niet, terwijl mijn kinderwens wel ter sprake was gekomen.’

De moeder van een van haar patiëntjes op het consultatiebureau wees haar op het bestaan van het zwangerenspreekuur in het Erasmus MC. ‘Dit is specialistische zorg en het is goed dat die op één plek wordt geconcentreerd. Ik heb die afstand er graag voor over. Het is immers maar tijdelijk.’

De reuma houdt zich nu weer rustig. ‘Ik heb geen pijn meer. Pijn kun je er niet bij hebben als je voor kinderen zorgt. Dat kost al bakken energie.’

Lees hier het nieuws over de studie naar borstvoeding en reuma van de afdeling Reumatologie van het Erasmus MC.

Tips voor reuma en borstvoeding

Reumaconsulenten Hetty Wintjes en Anneke van Steensel hebben de volgende tips voor vrouwen met reumatoïde artritis die borstvoeding willen geven.

  • Zorg dat je vroegtijdig duidelijke informatie krijgt over de veiligheid van je reumamedicatie en borstvoeding, zodat je zeker weet dat wat je doet veilig is voor je kind.
  • Schakel laagdrempelig een lactatiekundige in zodat je op tijd  geholpen wordt, mocht de borstvoeding niet zo goed gaan.
  • Er zijn meerdere elektrische kolven op de markt, kijk welke bij je past. Een handkolf is niet geschikt.
  • Vraag aan de kraamzorg of ze je zoveel mogelijk houdingen aan wil leren om te voeden. Ook tussen het geven van de linker- en rechterborst kun je van houding wisselen.
  • Vermoed je dat je moeite zal krijgen met je houding en/of vasthouden tijdens of na het voeden van je kind? Bespreek dit met je reumaconsulente. Ze kan je tips geven en ook verwijzen naar een ergotherapeut voor tips en aanpassingen.
  • Maak zo veel mogelijk gebruik van een voedingskussen of andere hulpmiddelen.
  • Maak het jezelf gemakkelijk.  Richt ook op de benedenverdieping een plek in waar je de baby kan verschonen, om het je zo makkelijker te maken en je energie te besparen.
  • Als het toch niet lukt ondanks al je inspanningen, wees dan eerlijk naar jezelf. Weeg samen met je partner (of een ander die jou goed kent) de voor- en nadelen nog eens af en kom dan samen tot een beslissing over het wel of niet doorgaan met borstvoeding.
  • Volg je hart. Dan is de kraamtijd een prachtige periode, welke voeding je ook geeft.

 

Onderzoek naar zwangerschap en reuma

Het Erasmus MC doet al 20 jaar intensief onderzoek naar zwangerschap en reuma. Reumatoïde artritis (RA) is de meest voorkomende chronische ziekte bij jonge vrouwen. Het is een ontstekingsziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen de gewrichten. Vrouwen met reumatoïde artritis worden moeilijker zwanger en hebben meer kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC heeft daarom een polikliniek gecreëerd voor vrouwen en mannen met een kinderwens. Deze wordt door patiënten met reuma en systeemziekten uit het hele land bezocht.

De afdeling doet bovendien veel onderzoek naar de invloed van reuma op zwangerschap en kraamtijd. Inmiddels is de kennis en kunde omtrent de behandeling van reuma tijdens en na de zwangerschap flink verbeterd. Dit komt doordat er meer bekend is over de veiligheid van reumamedicatie tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Hierdoor kan de ziekte van de vrouwen beter onder controle worden gehouden worden, wat borstvoeding geven makkelijker maakt.

Lees ook