Subsidie

4 miljoen voor onderzoek naar snelle en betere behandeling beroerte

Bij de behandeling van een beroerte telt elke seconde omdat hersenweefsel afsterft als het geen zuurstof krijgt. Het lukt steeds beter om een beroerte te behandelen. Toch is er nog duidelijk ruimte voor verbetering: onbekend is nog wie baat heeft bij welke behandeling en de behandelopties bij hersenbloedingen zijn relatief beperkt. Het CONTRAST-consortium krijgt 4 miljoen euro van de Hartstichting en de Hersenstichting voor grootschalig onderzoek om de kans op een goed herstel na een herseninfarct, hersenvliesbloeding of hersenbloeding te vergroten.

Deel
18 likes
Leestijd 2 min
Aad van der Lugt

Het onderzoeksprogramma wordt gecoördineerd door hoogleraar neuroradiologie prof. dr. Aad van der Lugt, Erasmus MC, en hoogleraar acute neurologie prof. dr. Yvo Roos van het Amsterdam UMC. ‘Wij zijn ontzettend dankbaar dat wij het vertrouwen van de Hartstichting en de Hersenstichting hebben gekregen’; zegt Van der Lugt. ‘Met de versterking van het Nederlands onderzoek naar diagnose en behandeling van beroertes hopen wij het verschil te maken voor mensen die dit gaan ervaren.’ Roos vervolgt: ‘Binnen CONTRAST zijn wij zeer trots op het feit dat Nederlands onderzoek de behandeling van beroerten wereldwijd heeft veranderd. Op basis van ons onderzoek zijn de internationale richtlijnen veranderd. De ambitie is om de komende vijf jaar opnieuw een dergelijke bijdrage te kunnen leveren.’ Het gaat om een vervolgfinanciering van het CONTRAST-consortium vanuit het Impuls-programma dat gestart is in 2017.

Klinische studies

De komende vijf jaar gaat het CONTRAST-consortium (COllaboration for New TReatments of Acute STroke) de kans op een goed herstel vergroten bij patiënten met een beroerte door het ontwikkelen van nieuwe behandelingen in het laboratorium, door onderzoek naar het verbeteren van de logistiek voor de behandeling, en door het starten van zes grote klinische studies. Patiënten vanuit de universitair medische centra, maar ook vanuit diverse grote regionale ziekenhuizen, worden geïncludeerd in deze studies. Alle studies worden ondersteund door een centrale beoordeling en statistische analyses van de CT- en MRI-scans die van de hersenen worden gemaakt.

Ieder jaar worden in Nederland ongeveer 40.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een beroerte. Ongeveer de helft van de patiënten met een beroerte blijft ernstig gehandicapt of overlijdt. De komende jaren zal het aantal mensen dat wordt getroffen door een beroerte explosief toenemen naar ruim 600.000 mensen. Grootschalig onderzoek is nodig om de kans op een goed herstel na een herseninfarct, hersenvliesbloeding of hersenbloeding te vergroten. Ook blijven revalidatie, chronische zorg en aandacht voor mensen die een beroerte gehad hebben, van groot belang voor zo goed mogelijk herstel van hersenfuncties en kwaliteit van leven.

Lees ook