Podcast

Wat heeft DNA te maken met kanker?

Kanker ontstaat door een mutatie in het DNA, maar in het genetisch materiaal ligt ook steeds vaker de oplossing besloten voor een gepersonaliseerde behandeling. Dat zegt internist-oncoloog en hoogleraar Stefan Sleijfer van het Erasmus MC Kanker Instituut in de podcast In Opname van het Erasmus MC.

Deel
0 likes
Leestijd 1 min
podcast-stefan

Wist je dat in elke lichaamscel 2 meter DNA zit? En dat we ongeveer 50 biljoen cellen in ons lichaam hebben? Dat betekent dat de totale lengte van al het DNA in ons lichaam hetzelfde is als 300 keer de afstand van de aarde naar de zon, en terug!

Het aflezen en interpreteren van die genetische code wordt steeds makkelijker en goedkoper. Ook voor oncologen biedt dat kansen. Nu al wordt de behandeling van sommige kankersoorten aangepast op de genetische blauwdruk van de tumor. Prof. Stefan Sleijfer vertelt erover in de podcast In Opname. Ook duikt hij in de geschiedenis van de oncologie, waarin chemische gassen en platina electroden een nadrukkelijke plek innemen.

Podcast beluisteren

Beluister deze aflevering van In Opname via Spotify, Apple Podcast, Spreaker of Google Podcasts.

Dossier DNA-reparatie

Deze podcast hoort bij het dossier DNA-reparatie. Daarin lees je over DNA werkt, wat er mis kan gaan en hoe we dat kunnen oplossen.

Lees ook