Kankeronderzoek

Mooie subsidies KWF voor 9 Erasmus MC’ers

Het KWF heeft ruim 43,7 miljoen euro toegekend aan een groot aantal nieuwe studieprojecten verspreid over het hele land. In totaal zijn 9 projecten van het Erasmus MC Kanker Instituut beloond met mooie subsidies.

Deel
6 likes
Leestijd 2 min

Dit zijn de negen projecten die in de prijzen vielen:

Primaire tumor onbekend

Soms komt kanker aan het licht door de vondst van een uitzaaiing, maar lukt het niet om de bron te vinden. En dus ook niet om snel een gerichte behandeling in te zetten. Patiënten met een ‘primaire tumor onbekend’ (PTO) hebben dan ook een slechte prognose. Dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten wil de primaire tumor opsporen met behulp van een radioactieve speurstof (tracer) en een PET-scan. Haar doel is patiënten zo betere behandelmogelijkheden te kunnen bieden. Ze krijgt voor haar studie €686.245,40.

Slim meten

Met gerichte financiering voor onderzoek naar ‘slimme meettechnologieën’ komen nieuwe, patiëntvriendelijke manieren beschikbaar om de ziekte (en eventuele terugkeer) beter te controleren. Dr. Saskia Wilting ontwikkelt een bloedtest die aangeeft of darmkanker na de behandeling terugkeert. Ze krijgt daarvoor €1.029.112,75.

Nacontroles thuis

Dr. Dirk Grünhagen krijgt € 1.030.477,60 voor zijn PROMISE-studie. Daarin gaat hij onderzoeken of ex-darmkankerpatiënten het prettig vinden om hun nacontroles thuis te ondergaan. Ze mogen in de studie ook zelf kiezen hoe vaak ze zo’n nacontrole willen en hoe ze over de uitslag willen worden geïnformeerd.

DNA-reparatie

Voor het project ‘Nieuwe mechanismen die DNA-reparatie activiteit van ERCC1-XPF reguleren‘, krijgt dr. Hannes Lans van de afdeling Moleculaire Genetica € 716.664,00. Zijn onderzoek richt zich onder andere op kanker aan de alvleesklier, baarmoederhals en botten.

Transcriptie-replicatie-conflicten

Dr. Arnab Ray Chaudhuri van de afdeling Moleculaire Genetica krijgt € 749.427,50 voor het project ‘Chemotherapie geïnduceerde transcriptie-replicatie-conflicten (TRCs): van moleculair mechanisme tot nieuwe behandelstrategieën‘.

Plaveiselcelcarcinoom

Voor het project ‘Identificatie van metastase-voorspellende biomarker-signaturen en aangrijppunten voor medicijnen in plaveiselcelcarcinoom van hoofd en nek’ krijgen dr. Miao Ping Chien van de afdeling Moleculaire Genetica en dr. José Hardillo van de afdeling KNO € 442.218,-

Astrocytomen

Dr. Pim French van de afdeling Neurologie krijgt € 144.510,- voor het project  IDH-mutatie specifieke pathways als target voor astrocytomen .

Therapietrouw

Prof. Monique Roobol van de afdeling Urologie is beloond met € 522.417,45 voor het project ‘Aanpakken van gebrekkige therapietrouw voor active surveillance bij patiënten met laag-risico prostaatkanker: ontrafelen van onderliggende determinanten en ontwikkelen van actieplannen’.

MRI

Dr. Esther Warnert, Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, krijgt € 781.776,20 voor een studie naar vroege detectie van tumorprogressie met APT CEST MRI. Zij richt zich op kanker in de hersenen.

Lees ook